Assistent-scheids Franca Overtoom tevreden over debuut in betaald voetbal

Een lachende Franca Overtoom betreedt aan de zijde van scheidsrechter Freek van Herk het veld voor de eerste divisiewedstrijd tussen Telstar en Jong FC Utrecht.

Een lachende Franca Overtoom betreedt aan de zijde van scheidsrechter Freek van Herk het veld voor de eerste divisiewedstrijd tussen Telstar en Jong FC Utrecht.© United Photos

Judit de Redelijkheid
Velsen-Zuid

Met een brede lach op haar gezicht betrad ze vrijdagavond het veld in het Rabobank IJmond Stadion. En toen Franca Overtoom negentig minuten later de catacomben weer inliep straalde de Obdamse opnieuw van oor tot oor. ,,Ik denk dat ik een goede eerste wedstrijd heb neergezet op dit niveau’’, zei de 26-jarige assistent-scheidsrechter over haar debuut in het betaalde voetbal.

Als derde Nederlandse vrouw ooit mocht Franca Overtoom als assistent-scheidsrechter haar opwachting maken in de eerste divisie mannen. En ja, geeft ze na het duel tussen Telstar en Jong FC Utrecht toe, dat bracht best wat zenuwen met zich mee. ,,In de voorbereiding heb ik geprobeerd om het zoveel mogelijk als een gewone wedstrijd te beschouwen”, vertelt Overtoom. ,,Maar tijdens de warming-up stonden de camera’s al op me gericht. Bijzonder, want normaal is dat natuurlijk helemaal niet zo. Maar na het eerste fluitsignaal dacht ik: Ik moet gewoon doen wat ik altijd doe. Dan zou het wel goed komen.”

Verbaasd

De Noord-Hollandse is bovendien wel wat gewend. ,,Als ik voor het eerst bij een club kom, krijg ik vaak reacties. Vooral vanaf de kant. Mensen zijn toch een beetje verbaasd dat er een vrouw staat te vlaggen.”

Haar optreden in Velsen-Zuid werd positief ontvangen. ,,Dat is meestal wel zo, hoor. Uiteindelijk sta je er omdat je over dezelfde kwaliteiten beschikt als mannelijke collega’s. Dat is het belangrijkste. Met name spelers maakt het vaak niet uit wie er langs de lijn staat. Als je maar een goede wedstrijd neerzet.”

(Lees ook: Franca Overtoom (Obdam) maakt debuut als assistent-scheidsrechter betaald voetbal)

Bij Telstar sloten ook de supporters de Obdamse in hun hart. Met haar werkterrein pal voor de tribunes van de ’harde kern’ konden zij de assistent-scheidsrechter meteen toezingen. ,,De sfeer was goed”, zegt Overtoom daarover. ,,Het waren leuke liedjes. ’Schatje mag ik je foto’, zongen ze. Ik was natuurlijk vooral met de wedstrijd bezig, maar dat hoor je dan wel. En het was alleen maar positief.”

Aan overkant van het veld volgde op de hoofdtribune een grote groep familieleden, vrienden en kennissen de verrichtingen van Overtoom. Onder hen haar vader en moeder. Zij stonden zestien jaar geleden aan de basis van de (assistent-)scheidsrechterscarrière van hun dochter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,M’n ouders vonden me onzeker en zeiden dat ik maar jeugdwedstrijden moest gaan fluiten bij Victoria O, waar ik toen ook voetbalde. Dan zou ik misschien wat meer zelfvertrouwen krijgen. In het begin vond ik het helemaal niks. Ik kwam regelmatig huilend thuis na een wedstrijd. Maar naarmate ik er beter in werd, vond ik het ook steeds leuker worden. Aan het einde van het seizoen vroegen ze of ik nog een jaartje scheidsrechter wilde zijn. En dat heb ik gedaan.”

Om er uiteindelijk pas mee te stoppen toen ze, inmiddels al jarenlang actief voor de KNVB, een keuze moest maken. ,,Tussen fluiten en vlaggen. Het werd het laatste, omdat ik daar op internationaal gebied verder mee kon komen. Bij de scheidsrechters had ik (met onder anderen de Alkmaarse Shona Shukrula, red.) twee vrouwen voor me. En bij de assistenten was er nog een plek vrij. Dus ben ik me daar op gaan focussen.”

Snelheid

Met succes. Overtoom werd opgenomen in het talententraject van de KNVB en staat sinds vorig jaar op de Fifa-lijst. Een week geleden assisteerde ze Shukrula voor de tweede keer tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd voor vrouwen.

,Wat je nodig hebt om een goede assistent-scheidsrechter te zijn? Je moet goed kunnen samenwerken. Een goed concentratievermogen is belangrijk. En snelheid natuurlijk, want je moet de spelers bij kunnen houden. Zelf spreekt vooral de fysieke inspanning me aan. Maar ik vind het ook leuk om, in teamverband, een wedstrijd in goede banen te leiden. Of ik er voordeel van heb dat ik een vrouw ben? Misschien dat spelers en trainers over het algemeen vriendelijker tegen je zijn. Ik word eigenlijk nooit uitgescholden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor tips hoe zij andersom het beste met spelers om kan gaan, kan Overtoom terecht bij haar broer en voormalig profvoetballer Willie. ,,Ik heb hem één keer gevlagd, toen hij met AZ een oefenwedstrijd speelde. Toen hoorde hij hoe ik met spelers sprak en gaf hij aan wat misschien irritaties op kan wekken. Of hij zegt dat ik rustig moet blijven. Vaak gedragen mensen zich tijdens een wedstrijd heel anders dan normaal. Er wordt gereageerd vanuit emoties. Na afloop kunnen ze dingen veel beter relativeren. Ik denk dat iedereen een eigen rol speelt op het veld.”

Overtoom glimlacht. ,,Van mij zouden mensen ook niet zo snel verwachten dat ik assistent-scheidsrechter ben. Omdat ze me altijd vrolijk, leuk en lief vinden. In het normale leven ben ik vrij rustig en word ik eigenlijk nooit boos. Dat vind ik zonde van mijn energie. Maar tijdens een wedstrijd kan ik wél boos worden. Als ze niet naar me luisteren. Of als trainers tegen me blijven zeuren. Het is niet zo dat ik ineens een heel ander mens ben, maar als ik op het veld sta heb ik een bepaalde taak en focus ik me daarop. En dan maakt het me niet uit wie er op het veld staan. Je moet gewoon doen wat je moet doen.”

Dromen

En bij Telstar-Jong FC Utrecht deed ze dat naar behoren. ,,De reacties na afloop waren positief. Echt grote beslissingen heb ik niet hoeven nemen, maar dat vond ik voor nu wel prettig. Ik denk dat ik een goede eerste wedstrijd heb neergezet op dit niveau. En hopelijk mag ik bij nog meer van deze wedstrijden mijn opwachting maken. Mijn doel op de lange termijn? Die heb ik niet echt, ik kijk per seizoen wat realiseerbaar is. Mijn droom is toch wel vlaggen in de eredivisie. Of dat ooit gaat gebeuren weet ik niet. Maar dromen mag altijd.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen