Nieuwkomer in Velsense politiek: ’ChristenUnie toont karakter’

Dumain Malumba gelooft dat CU niet alleen de christelijke stem vertegenwoordigt.

Dumain Malumba gelooft dat CU niet alleen de christelijke stem vertegenwoordigt.© Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Dumain Malumba is een nieuwkomer in de lokale Velsense politiek. Hij woont met vier studenten in de pastorie van de Petrakerk in IJmuiden, is een trouw kerkganger en wil jongeren meer interesseren voor politiek. Hij staat op de kieslijst voor de ChristenUnie in Velsen.

Waarom ga je de politiek in?

,,Ik ben opgevoed met het idee dat als iets je niet aanstaat, je er niet alleen over moet klagen. Zo sta ik in het leven: als je ergens stelling over inneemt, geef daar dan ook een vervolg aan. Dat kun je doen door een brief te sturen naar de gemeente óf door lid te worden van een politieke partij. Ik heb het laatste gedaan.”

Waarom heb je voor ChristenUnie gekozen?

,,ChristenUnie is kundig en sterk. Als ik kijk naar vicepremier Carola Schouten zie ik iemand die politieke standpunten vanuit christelijke principes op heldere en bevlogen manier durft te brengen.

Ik vind de partij daarin meer karakter tonen dan het CDA en meer bij de tijd dan de SGP. Ik geloof dat ChristenUnie ondanks het christelijke imago veel voor de gemeente kan betekenen. Ja, dat imago werkt soms tegen ons.

Ik hoor in mijn omgeving vaak dat ChristenUnie als advies uit de stemwijzer komt, maar dat mensen dan toch voor een andere partij kiezen omdat ze zelf niet christelijk zijn. Ik kan dat wel snappen, maar geloof ook dat we niet alléén maar de christelijke stem vertegenwoordigen. Ook moslims en niet-gelovigen vinden bij ons veel raakvlakken. We staan voor de hele gemeente.”

Wat is jouw persoonlijke missie?

,,Ik wil graag stemmen trekken onder jongeren. Ik ben lid van de Petrakerk en ben in mijn eigen omgeving al flink campagne aan het voeren. In de raad komen is niet primair mijn doel, maar ik wil wél invloed uitoefenen binnen de partij en daarmee binnen de gemeente. Samenwerking met ondernemers vind ik een belangrijk onderwerp.

Als ik bijvoorbeeld naar de strandopgangen kijk, zie ik daar kansen liggen. IJmuiden ligt heel gunstig in het verlengde van Amsterdam en Haarlem. De strandopgangen zouden beter ingericht kunnen worden in samenwerking met partijen die daarin hoogwaardig willen investeren. Ik geloof ook dat de omgeving verduurzaamd zou kunnen worden door als gemeente in gesprek te gaan met Tata Steel en lokale ondernemers.”

Hoe ziet je ideale college eruit?

,,Daarin zit uiteraard ChristenUnie. Ik denk dat de combinatie met VVD een goede zou zijn, voor het ondernemersgedeelte.”

Wat kun jij als jongere voor de partij betekenen?

,,Een stukje verfrissing. Ik merk in de vergaderingen dat er veel nadruk op de inhoud van onze boodschap wordt gelegd, maar tegenwoordig is de manier waarop je die boodschap aan de man brengt ook belangrijk. Ik heb me voor de partij dan ook bezig gehouden met het sociale mediabeleid.

Daarin is al veel verbeterd maar de communicatie naar buiten zou nóg iets frisser kunnen. En misschien ook wel iets assertiever. Dat laatste is een lastig puntje bij ChristenUnie. Er is een soort christelijke bescheidenheid, maar af en toe moet je de eer voor een verbetering in de gemeente ook gewoon op durven eisen.”

Wat kun jij de raad de komende periode leren?

,,Ik ben 24. Heel veel levenswijsheid heb ik nog niet. Misschien kan ik de raad leren iets moderner te zijn en met de jeugd in gesprek te gaan. Wij zijn de toekomst. Leer onze taal dus spreken.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.