Velsen in top vijf minst groene gemeenten

Susanne Moerkerk

De bebouwde kom van Velsen behoort volgens de Groenindex van de Universiteit van Wageningen tot de top vijf ’minst groene’ gemeenten. Velsen heeft alleen Westland nog voor zich als het gaat om minste groen.

De regio Kennemerland is ’goed vertegenwoordigd’ in de top vijf minste groen in de bebouwde kom, ook Beverwijk (derde plaats) en Zandvoort (vijfde plaats) staan erin. De IJmond scoort op een schaal van 0 (geen groen) tot 1 (bebouwing in het groen) een 0,32.

Satelliet

Het onderzoek van de universiteit heeft zich toegespitst op de bebouwde kom van elke gemeente en daarbij gekeken naar de verhouding grijs (bebouwing) en bomen, plantsoenen, parken en grasstroken. Aan de hand van satellietbeelden hebben alle gemeenten een score gekregen.

De woordvoerder van de gemeente Velsen laat weten zich niet in het geschetste beeld te herkennen: ,,Gemeentegrenzen zijn raar getrokken, waarbij de grijze gebieden wel zijn betrokken - zoals Tata Steel en de havens - en niet de groene gebieden bijvoorbeeld rond Santpoort, de parken en de landgoederen.’’

Natuurgebieden

Inwoners van de gemeente zullen waarschijnlijk ook anders oordelen dan de universiteit. Wie buiten wil zijn in Velsen kan kiezen uit duingebieden, weilanden en landgoederen of paardenweides. De universiteit heeft deze gebieden niet meegenomen in de index, omdat alleen is gekeken naar bebouwd gebied. ,,De Universiteit Wageningen berekende hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten gemiddeld is. Doordat alleen de bebouwde kom is onderzocht zijn de meeste natuurgebieden en weilanden niet meegenomen’’, laat de universiteit weten bij RTL Buurtfacts dat de groencijfers presenteerde.

Wie graag in een groene bebouwde kom wil wonen, moet de provincie uit. Volgens de onderzoekers is de kans om in een groene omgeving te wonen het grootst in de provincie Groningen. Bellingwedde (Groningen), Rozendaal (Gelderland), Vlagtwedde (Groningen), Aa en Hunze (Drenthe) en Westerveld (Drenthe) zijn de groenste gemeenten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.