Drie dagen non-stop mountainbiken


Jan Willem Fidder, Edwin de Ligt en Marcel Antonisse vlak voor de start.

Jan Willem Fidder, Edwin de Ligt en Marcel Antonisse vlak voor de start.

Evelien Engelee.engele@hollandmediacombinatie.nl
Alta

Het is werelds meeste extreme mountainbiketocht op de wereld: de Offroad Finnmark 700. Dinsdagavond stapte de IJmuidense Jan Willem Fidder (33) na een jaar voorbereiding op zijn fiets om drie dagen lang door de ruige natuur van de Noorse staat Finnmark (Lapland)te fietsen waar het zomers 24 uur per dag licht blijft.

Klaar voor zeventig tot negentig uur trappen door ongebaand gebied is Jan Willem als IJmuider Courant hem vlak voor de start van deze monsterrit spreek. Slechts drie rustuurtjes staan ingepland waarin de fiets gecheckt moet worden, wat wordt gegeten, gedoucht en omgekleed en als het kan ook nog een uurtje wordt geslapen.

,,Het wordt pijnlijk zoveel uur fietsen. Alles in je lichaam gaat zeggen: stop, dit kan niet meer. En dan tóch doorgaan. Dat geeft zo’n kick.”

Spontane huilbuien, hallucinaties en gevoelloze lichaamsonderdelen, het kan Jan Willem komende uren allemaal overkomen.

,,De winnaar van vorig jaar kon na de off700 een halfjaar lang zijn vingers en tenen niet meer bewegen. Ik neem een risico ja en kan van tevoren niet inschatten wat dit met mijn lijf gaat doen. Maar ik wil gewoon die finish halen, die extreem verre grens verleggen. Dit soort dingen doe je niet voor een ander. Dit doe ik voor mezelf. Het maakt me als mens zoveel sterker. Al lijken dingen soms onbereikbaar, als je er helemaal voor gaat, kun je alles halen.”

De extreme sportieve uitdagingen die hij jaarlijks opzoekt, komen in zijn dagelijks leven als directielid van de Boval Groep van pas. ,,Ook op mijn werk wil ik elke dag het beste uit mezelf halen en dat kan ook keihard werken betekenen.”

Uitdaging

Vijftig mensen uit de hele wereld stonden dinsdag aan de start. Uit eerdere jaren blijkt dat de helft de finish niet haalt. ,,De tocht is uitgezet toen het droog weer was. Mogelijk zijn sommige paden er niet meer. We volgen de gps. De zomer was hier extreem nat, gisteren hagelde en sneeuwde het hier bijvoorbeeld nog. Het kan dus zijn dat we een honderd meter brede rivier moeten oversteken met de fiets op ons hoofd.”

Een jaar lang heeft Jan Willem zich op deze uitdaging voorbereid. ,,Elke extra kilo lichaamsgewicht is er een te veel, dus samen met een diëtist heb ik mijn voedingspatroon aangepast om uiteindelijk acht procent vet over te houden.” Hij vond twee ’ongelooflijk mentaal sterke’ teamgenoten, Marcel Antonisse (Driehuis) en Edwin de Ligt (Santpoort-Noord), die hij komende dagen hard nodig heeft om de finish te kunnen halen.

Zeventig uur non-stop fietsen is niet iets wat getraind kan worden. ,,Daar moet je maanden van herstellen. Mijn trainingsrondjes bestonden bijvoorbeeld uit een rondje om het IJsselmeer van tien/twaalf uur. Gezond en uitgerust starten was de bedoeling. Koorts overkwam de drie heren echter bij aankomst in Noorwegen.

,,Maar we gaan hoe dan ook starten.” Al heeft hij nog geen idee óf hij de finish ondanks zijn enorme wil gaat halen, een volgende uitdaging staat al op de planning: de Ironman, een triathlonwedstrijd. Eveneens extreem.”

Jan Willem is te volgen via: www.offroadfinnmark.no/resultater/gps-posisjon/

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.