Huisartsen Santpoort-Noord kritisch over doorstart EPD

Redacteur IJmuiden
Santpoort-Noord

De huisartsen Kees van Sichem en Rob Bakx uit Santpoort-Noord hebben in medisch vakblad Medisch Contact een zeer kritisch artikel geschreven over de doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Ze vinden dat patiënten niet één keer, maar periodiek toestemming moeten geven voor het uitwisselen van hun medische gegevens.

Het EPD was een systeem waarbij diverse medische hulpverleners toegang hadden tot medische gegevens van een patiënt. Maar dit systeem sneuvelde voor invoering in de Eerste Kamer.

Voor de opvolger van het EPD, schrijft Medisch Contact, moeten mensen met hun DigiD kunnen inloggen en toestemming geven voor uitwisselen van hun medische gegevens. Van degenen die dat niet doen, kunnen medische gegevens vanaf 1 januari niet worden uitgewisseld.

Van Sichem en Bakx, beiden van Medisch Centrum ’t Sant, vinden dat ene moment van toestemming onvoldoende. Die moet vaker, met regelmatige tussenpozen, worden gevraagd. Ook bij grote veranderingen bij de patiënt, zoals het ontwikkelen van een angststoornis, zou nieuwe toestemming moeten worden gevraagd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.