Een nieuwe vleugel voor Vellesan College IJmuiden

Redacteur IJmuiden
IJmuiden

Nog een jaar wachten. Dan zit het Vellesan College in IJmuiden niet meer zo krap in het jasje. Het hoofdgebouw aan de Briniostraat, een gemeentelijk monument, is dan uitgebreid met een nieuwe vleugel van twee verdiepingen. Aan de zijde van het sportveld komen elf nieuwe lokalen en een nieuwe verblijfsruimte.

Voor de zomervakantie moet de bouw starten. Als de vleugel klaar is, wordt het schoolgebouw in de Heidestraat gesloten. Mavo, havo en atheneum worden vanaf april 2013 ondergebracht in het hoofdgebouw, nieuwe vleugel en gebouw op het Tiberiusplein.

Rector Marc Boelsma is anderhalf jaar lang ongeveer anderhalve dag per week bezig met het nieuwbouwproject. De uitdaging is het mooie van het oude hoofdgebouw te laten terugkeren in de nieuwe vleugel waarin veel roestvrijstaal en glas is verwerkt. ,,De muren van het hoofdgebouw zie je bijvoorbeeld terug in de nieuwe vleugel. We halen de witte kalklaag er af zodat je de stenen weer ziet.’’

Door het glas in de vleugel kan vanuit het hoofdgebouw het sportveld worden gezien en blijft er een zichtlijn naar de Lorentzstraat. De vleugel wordt aan de kant van de Lorentzstraat met een loopbrug verbonden met het hoofdgebouw. Voor de bouw sneuvelt een aantal bomen, maar er worden 28 nieuwe geplant.

Tussen het hoofdgebouw en vleugel ontstaat een binnentuin, Daar kunnen leerlingen in de pauzes en tussen de lesuren zitten. In de binnentuin komen bomen te staan. De tuin wordt ’s avonds afgesloten om hangjongeren en inbrekers buiten te houden. Boelsma: ,,Door onze binnentuin en nieuwe verblijfsruimte zullen de leerlingen niet meer in pauzes op straat hangen.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.