Grafkosten mogelijk omhoog

Marieke de Kokm.de.kok@hollandmediacombinatie.nl
Velsen

Begraven in Velsen wordt mogelijk duurder. De drie begraafplaatsen werken niet kostendekkend en elk jaar moet de gemeente duizenden euro’s bijleggen. De leges in 2017 worden waarschijnlijk aangepast.

Op termijn moeten de drie begraafplaatsen - De Biezen, Westerbegraafplaats en Duinhof - kostendekkend gaan werken. De uitgaven moeten omlaag en de inkomsten omhoog.

Velsen staat al enkele jaren voor die uitdaging. Al in 2011 ontdekte een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de begraafplaatsen voor slechts 71 procent kostendekkend zijn. Velsen moest dat jaar 142.400 euro uit de spaarpot halen en de jaren ervoor was het niet anders.

In januari 2012 sprak de Velsense gemeenteraad al de wens uit gefaseerd toe te willen werken naar honderd procent kostendekkendheid. Dat voornemen bleek makkelijker gezegd dat gedaan.

Stil

Want in juni 2013 zei de gemeenteraad nogmaals dat de begraafplaatsen kostendekkend zouden moeten zijn, maar daarna kwam er nooit meer een voorstel met concrete plannen naar de gemeenteraad. Het bleef stil rondom dit onderwerp.

Kostendekkend zijn De Biezen, Westerbegraafplaats en Duinhof dus nog steeds niet. Over anderhalve week bespreken de politici nóg een keer over het onderwerp. Er is namelijk een nieuwe beheersverordening geschreven.

Wethouder Floor Bal schrijft in een raadsvoorstel: ,,Er wordt gestreefd naar het kostendekkend maken van de gemeentelijke begraafplaatsen. Met het aanpassen van de leges van 2017 wordt dit meegenomen.’’

De tarieven verhogen is trouwens niet het enige plan. Velsen wil het begraven op een gemeentelijke begraafplaats promoten omdat slechts vijftien procent van de overleden Velsenaren daar zijn laatste bestemming krijgt. Verder moeten de begraafplaatsen aantrekkelijker worden met meer opties zoals bovengronds begraven, urnengraven of een natuurbegraafplaats.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.