Drugsbendeleider ontkent koop auto's, boten en appartement met 'fout geld'

Carlo Nijveen
Haarlem

De veroordeelde drugsbendeleider Freek de K. uit IJmuiden ontkent met crimineel geld een aantal boten, auto’s en een appartement in Thailand te hebben gekocht.

Die luxe vaar- en voertuigen en het onderkomen in de Thaise kustplaats Pattaya zijn namelijk helemaal niet van hem, stelde De K.’s advocaat Sanne Schuurman dinsdag in de rechtbank in Haarlem. De rechtbank buigt zich de komende tijd over de grote ’plukzaak’ die het openbaar ministerie (OM) tegen de 58-jarige bendeleider is begonnen.

Het OM wil De K. in totaal ruim 3,5 miljoen euro afnemen. Dat geld zou hij hebben verdiend met internationale drugssmokkel en -handel. Van de criminele winsten die de IJmuidenaar maakte, heeft hij volgens het openbaar ministerie onder andere dure bezittingen aangeschaft. Maar de raadsman van de IJmuidenaar spreekt dat dus tegen.

Advocaat Schuurman: ,,Mijn cliënt bezit minder boten en auto’s dan het openbaar ministerie denkt. Ook is hij niet de eigenaar van het appartement in Thailand, zoals het OM beweert. Hij wilde dat appartement op een gegeven moment wel kopen, maar uiteindelijk is het er niet van gekomen.’'

Schuurman vervolgt: ,,Het openbaar ministerie heeft een berekening gemaakt van de veronderstelde inkomsten en uitgaven van mijn cliënt en komt zo tot de ruim drie miljoen euro die hem zou moeten worden ontnomen. Maar de berekening klopt niet.’’

De K.’s advocaat wil in de grote ontnemingszaak nog diverse getuigen laten horen. Zij zouden kunnen bevestigen dat de auto’s, boten en het appartement niet van de IJmuidenaar zijn. De Haarlemse rechtbank zal over het horen van deze getuigen over enkele weken een beslissing nemen. Pas daarna kan de ontnemingszaak rond de drugbaas echt op gang komen.

De K., eerder veroordeeld tot acht jaar cel, liet zich niet in de rechtbank zien. Het hoger beroep dat hij in de zogenoemde zaak-Vista heeft aangetekend, loopt nog. Komende zomer worden diverse zaaksdossiers weer onder de loep gelegd. Daarbij draait het onder meer om de aankoop van een forse partij cocaïne in Polen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.