Test met wisselend volume alarm bij busbaan

De snelbushalte bij de Cederstraat.

De snelbushalte bij de Cederstraat.© archieffoto Ron Pichel

Susanne Moerkerk

De provincie Noord-Holland gaat een geluidstest doen bij de snelbusbaan in IJmuiden.

Het geluidssignaal dat moet waarschuwen voor aankomende bussen, wordt bij die test automatisch aangepast aan het omgevingsgeluid. De test zal ter hoogte van de Cederstraat worden gedaan.

Omwonenden van de busbaan klagen al tijden over de bellen die ’als een spoorwegovergang klinken’, helemaal in de avonduren. De geluidsignalen zijn provinciaal beleid, laat de gemeente Velsen weten. In het kader van de verkeersveiligheid worden daar waar een vrijliggende busbaan een weg kruist, alarmbellen geplaatst. Velsen Lokaal vroeg Velsen of de bellen na acht uur ’s avonds zachter kunnen worden afgesteld, maar omwille van de veiligheid is dat dus niet mogelijk. Na eerdere klachten is het geluid wel door de provincie al zachter gezet.

De gemeente heeft geen invloed op het type bus dat over de busbaan rijdt, laat het weten in beantwoording op andere vragen van Velsen Lokaal. De Provincie laat de bussen via Connexxion rijden. Die start met nieuwe Euro6 bussen, die maken minder geluid dan de huidige bussen die op gas rijden. Het liefst hadden omwonenden elektrische bussen, maar die komen er niet voor de nieuwe concessie (over tien jaar) in gaat. Dan wil de provincie over op elektrische bussen of bussen op waterstof.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.