IJmuiden nog in trek bij inbrekers

2012-05-30 00:00:00 ILLUSTRATIE - Inbreker. ANP XTRA ROOS KOOLE

2012-05-30 00:00:00 ILLUSTRATIE - Inbreker. ANP XTRA ROOS KOOLE© ANP XTRA

Carlo Nijveen
IJmuiden

Woninginbrekers hebben in IJmuiden in korte tijd twee keer voor schrik en ergernis gezorgd.

Bewoners van een appartementencomplex aan de IJmuidense Popelstraat die op vakantie waren geweest, troffen eind vorige week bij terugkeer een ravage aan. De inbrekers die in hun onderkomen waren binnengedrongen, bleken bovendien beeld- en geluidsapparatuur en sieraden te hebben buitgemaakt. Ook bewoners van een pand aan de Orionweg in IJmuiden kregen eind vorige week te maken met ongewenste bezoekers. Maar bij hen werden geen bezittingen weggenomen, aldus een politiewoordvoerster.

Leed

Uit recente criminaliteitscijfers blijkt dat IJmuidenaren flink wat vaker inbraakleed te verwerken krijgen dan inwoners van andere Velsense woonkernen. In de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen bij de politie vanuit IJmuiden 41 inbraakaangiften binnen. In heel Velsen werden van januari tot augustus 105 woninginbraken gepleegd. Ook in 2015 lag het aantal inbraken in IJmuiden veel hoger dan elders in de gemeente Velsen. Velserbroekers worden eveneens relatief vaak slachtoffer van een woninginbraak, zo maken de actuele criminaliteitscijfers duidelijk.

Een van de methodes die inbrekers gebruiken om doelwitten uit te kiezen, is de takjestruc. Tussen huisdeuren en kozijnen van woningen worden dan takjes gestoken. Als deuren en ramen van huizen niet regelmatig worden geopend, blijven die takjes zitten. Zo weten de inbrekers dat de bewoners waarschijnlijk langere tijd afwezig zijn, wat de kans op buit beduidend groter maakt.

De politie geeft vakantiegangers in spe onder meer het dringende advies om buren of vrienden te vragen om binnengekomen post geregeld weg te halen. Ook is het onverstandig om gordijnen overdag dicht te laten. Inwoners van Velsen kunnen inbrekers eveneens buiten de deur proberen te houden door tijdschakelaars op verlichting in hun woning te plaatsen.

Beroep

Voormalig politiechef Marijn Putman liet zich begin dit jaar positief uit over de intensieve bestrijding van woninginbrekers in de IJmond. Volgens hem wierp de aanpak vruchten af. Putman deed wel een dringend beroep op burgers om bij verdachte situaties direct 112 te bellen. Daardoor neemt namelijk de kans toe dat inbrekers op heterdaad worden betrapt. In 2015 werden zo in Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest in totaal 38 woninginbrekers gearresteerd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.