Mist rond te hoge trucks Wijkertunnel

Friso Bos
Velsen-Zuid

Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer kost het de nodige moeite om met een te hoge vrachtwagen voor de Wijkertunnel te stranden. ,,Iedere chauffeur met een ontheffing voor de hoogte van de vrachtwagen krijgt van ons digitaal alle routes die hij wel en niet kan gebruiken’’, zegt woordvoerder Hans van Geenhuizen van de RDW.

Het is echter niet uitgesloten dat Rijkswaterstaat de hoogtemeters scherper heeft afgesteld dan de hoogte die volgens de RDW is toegestaan.

Vorige week kampte het verkeer op de A9 opmerkelijk vaak met vertraging voor de Wijkertunnel in verband met een te hoge vrachtwagen. Normaal gesproken gebeurt dat gemiddeld 15 keer per maand, nu opeens bijna tien keer in een week tijd.

Rijkswaterstaat had het vermoeden dat wellicht de hoogtedetectie te strak stond ingesteld. Dat bleek achteraf niet het geval. Volgens een woordvoerder zou de detectiehoogte 4.20 meter zijn. ,,De Wijkertunnel is zo hoog, met een normale vrachtwagen van vier meter heb je daar nooit een probleem’’, zegt Leon de Ruyter van de IJmond Transport Groep.

Een vrachtwagen zonder ontheffing mag volgens de wet vier meter hoog zijn. ,,Soms klappert het zeil, of bolt het op door de rijwind. Dan kan je zomaar opeens aan vier meter en vijf centimeter zitten. Dan sta je bij de Velsertunnel aan de kant, want daar is de hoogtemeter superscherp afgesteld.’’

De Ruyter vertelt dat de IJmond Transport Groep alleen met wagens van vier meter of lager rijdt. ,,Toch moest er vorig jaar zeker veertig keer een vanwege een hoogtemelding naast de weg komen te staan. Na meting konden ze allemaal alsnog door de tunnel.’’

Volgens De Ruyter is het aanzienlijk drukker op de A9 dan de eerste weken van de sluiting van de Velsertunnel. ,,De eerste weken viel het ons erg mee, de overlast. Mensen gingen heel bewust via een andere route of namen het openbaar vervoer. Nu begint het echter steeds drukker te worden en staat het verkeer gemiddeld twee tot drie keer muurvast.’’

Bij Boon Transport hebben ze vaker te maken met ladingen die hoger zijn dan vier meter. ,,Het komt voor dat je een groot object moet vervoeren dat veel te groot is. Dan vraag je bij de RDW een incidentele ontheffing aan en krijg je van de dienst precies de route die je moet rijden toegewezen’’, legt een medewerker uit.

,,We hebben ook langlopende ontheffingen, dat is voor wagens tot een maximumhoogte van vier meter en vijfentwintig centimeter. Die wagens laten we gewoon door de Wijkertunnel gaan.’’ De RDW bevestigt dat die hoogte voor deze tunnel is toegestaan, mits aan de voorwaarden uit de ontheffing wordt voldaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.