Heel Velsen bakt: precies 6 appels voor 2 taarten

Kate (links), Sarah (midden) en Lauren maken appeltaart van de eigen appels.

Kate (links), Sarah (midden) en Lauren maken appeltaart van de eigen appels.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Evelien Engele
Santpoort-Noord

Er kan nog ingeschreven worden voor de bakwedstrijd Heel Velsen bakt Appeltaart op zaterdag 14 oktober. De drie zusjes Sarah (8), Kate (7) en Lauren (5) Koning doen gezamenlijk mee met één appeltaart. De appelboom in de tuin telt precies zes appels: drie voor hun taart en drie voor de taart van opa Jaap die zich ook heeft ingeschreven.

Toen familie Koning in 2011 in Santpoort-Noord ging wonen, werd de appelboom - waarschijnlijk een Jonagold - aangeplant. Na zes jaar is de boom nog klein van stuk, maar de appels die eraan hangen zijn reuze. Gelukkig, want er moeten twee taarten van worden gebakken.

Is het op vrijdagmiddag geen buitenspeelweer dan gaan de kookschorten om en koksmutsen op bij familie Koning. Taarten, cupcakes en pepernoten: de meiden maken het allemaal. Geen brood trouwens. En de appeltaart wordt gewoon met een mix gemaakt, uit de supermarkt of van de molen, precies zoals dat ook bij de appeltaartbakwedstrijd de bedoeling is. Het niveau hoeft namelijk niet van Heel Holland Bakt te zijn. Integendeel. Het gaat er juist om dat deelnemers bakken wat ze altijd bakken, wel of niet met een beetje hulp van Honig of Koopmans. Er mag, nee móét, van elkaar geproefd worden en daarom worden deelnemers gevraagd hun recept op papier mee te nemen.

Vanille

Wat wordt het recept bij de drie zussen? Ze vullen elkaar aan: eigen appels, kaneel, half-om-halfboter, beetje vanille door de suiker en natuurlijk de ’jumbo grote’ rozijnen van de molen. Het recept van opa Jaap wordt er vermoedelijk een met gewelde rozijnen in rum. ,,Wij gaan gewoon voor basic”, licht vader Arnoud toe. ,,De smaak van de appels moet het verschil gaan maken.”

Al doet de naam ’Heel Velsen bakt appeltaart’ anders vermoeden, natuurlijk zijn ook bakkers - klein en groot, beginnend en gevorderd - uit Haarlem en omgeving welkom. Molenaar Jos heeft nog steeds appeltaartmixen in de winkel klaar staan voor wie zich inschrijft en met het meel van de molen aan de slag wilt gaan.

Inschrijven voor de bakwedstrijd kan dit weekend nog in molen De Zandhaas. De wedstrijd is zaterdag 14 oktober voor kinderen (12.00 uur) en volwassenen (14.00 uur).

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.