Santpoorts Bier in station Santpoort-Noord

Koos Ramakers (links) en Frank Weeber hopen dat het multifunctionele gebouw nog meer mensen aantrekt.

Koos Ramakers (links) en Frank Weeber hopen dat het multifunctionele gebouw nog meer mensen aantrekt. © United Photos/Toussaint Kluiters

Mitzie Meijerhof
Santpoort-Noord

Er is weer leven in Station Santpoort-Noord. Frank Weeber huurt sinds 1 december het voormalige station. Hij heeft zelf de oude wachtruimte in gebruik met zijn IT bedrijf XS ED. Een kantoorruimte met flexplekken. Santpoorts Bier sloot zich onlangs aan. En, er past nog veel meer bij.

Santpoorts Bier huurt de ruimte waar voorheen de kaartjes vanuit werden verkocht. Koos Ramakers en compagnon Menno Seegers zijn dolgelukkig.

,,We zaten in een garage en daarna nog een tijdje antikraak, dus dit is voor ons een uitkomst. Hier kunnen we voorlopig blijven want in principe huurt Frank het voor onbepaalde tijd. We zitten vol mooie plannen voor dit bijzondere gebouw. Want één ding is zeker, er kunnen veel meer mensen bij in deze multifunctionele ruimte. We zijn op zoek naar mensen die een aanvulling zijn op onze expertise. Wij zitten met ons werk helemaal niet op één lijn maar het is wel een leuke combinatie. Misschien is er wel een meubelmaker die hier wil komen werken en de mogelijkheid heeft zijn meubels hier ook te verkopen. Iedereen moet hier terecht kunnen, we hopen een beetje dat het een soort gemeenschapshuis wordt. De drempel is nu al heel erg laag. Dagelijks lopen er mensen binnen om van het toilet gebruik te maken. Er wordt zelfs bij Frank aan de deur geklopt voor een kop koffie. In principe staan we overal voor open, maar het pand moet wel grondig aangepakt’’, legt de brouwer uit.

Voor het opknappen zijn Ramakers en Weeber naarstig op zoek naar bijvoorbeeld hout, planten, stellingen maar ook verf en het liefst aan de arm van een schilder. ,,Het zou leuk zijn samen met de Sanpoortse gemeenschap iets van het station te maken. Mensen die met ons mee willen denken, zijn ook van harte welkom.”

Als het gebouw opgeknapt is komt er in het kantoor van Santpoorts Bier in elk geval een brouwketel van 1000 liter. ,,We willen workshops bierbrouwen en likeur maken gaan geven. Daarmee is onze doelstelling, in 2020 een eigen microbrouwerij hebben, gehaald. We zijn al maanden bezig om een originele en betaalbare verpakking te ontwerpen. We hebben nu drie flesjes bij elkaar gehouden door hout met in het midden een soort platte stalen liniaal met aan het eind een opener. We hebben met de Smikkeltuin een samenwerkingsverband. Daar maken medewerkers de onderdelen bij de dagbesteding. We hopen eind januari onze plek gereed te hebben. Maar dan hebben we veel helpende handen nodig’’, vertelt Ramakers.

Mocht het iets worden, sluit Weeber niet uit het gebouw te kopen. ,,Eerst eens kijken of er belangstelling is. Er is plaats voor flexwerkers, er kunnen heel eenvoudig kantoren in gebouwd worden, exposities gegeven en gerepeteerd worden door cultuur en kunstverenigingen. We gaan de duurzame kant op en gebruiken wat er nog in het gebouw staat. Wie ons kan helpen aan spullen of de handen uit de mouwen wil steken, kan bij ons langskomen of een mailtje sturen. Diensten worden uitbetaald in bier”, aldus de mannen.

Contactadres: koosramakers@quicknet.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.