Geheim Kunsten Centrum Velsen eindelijk onthuld

Pieter van Hove
IJmuiden

,,Ding, ding, ding’’, klonken zondag de stemoefeningen uit de zangruimte van Kunsten Centrum Velsen dat onder de slogan ‘Ontdek je talent en deel je passie’ Open Huis hield. Van edelsmeden tot aan drummen, dansen en zingen, het centrum liet zien wat ze in huis heeft.

De 9-jarige Dominique Snoek uit Velserbroek is dol op zingen en is daarom samen met haar ouders en jongere zusje Danique (2) naar de open dag van het centrum aan de P.J. Troelstraweg in IJmuiden gekomen.

Terwijl Dominique haar stem opwarmt met de stemoefeningen, vertelt haar moeder: ,,Mijn dochter staat regelmatig in de woonkamer met een microfoon in haar hand mee te zingen met de radio. Ze is vooral dol op popliedjes.’’

Visitekaartje

Na een klein beetje gezongen te hebben, neemt het gezin een visitekaartje mee van zangdocent Marjan Smit die al dertig jaar les geeft in het Kunsten Centrum. Wie weet, heeft het kunst- en cultuurcentrum er met Dominique weer een (potentieel) jeugdlid bij.

,,Dat is natuurlijk het doel van deze opendag’’, vertelt directeur Jacob Bron van Kunsten Centrum Velsen. ,, Voor veel Velsenaren zijn wij namelijk nog een soort geheim, zij weten niet dat dit centrum bestaat. Het is tijd om dit leuke geheim voor iedereen te onthullen.’’

Aan belangstelling heeft het centrum, dat al zestig jaar bestaat en 1600 leerlingen (jeugd en volwassenen) telt, in ieder geval niets te klagen tijdens de open dag. Kinderen trekken, al dan niet hand in hand met vader of moeder, langs de verschillende ruimtes waar ze kennis maken met muziek, dans, beeldende kunst of theater. In de ene ruimte proberen ze de harp uit, in de andere de blokfluit of ze mogen gewoon even keihard drummen.

Drumles

Raphael (9) uit IJmuiden vindt vooral dat laatste geweldig, hij zit namelijk sinds twee maanden op drumles.

Toch is hij ook niet beroerd om samen met zijn buurmeisje Rossella (10) mee te dansen tijdens een demonstratie voor een volle zaal.

,,Ik ben dol op handarbeid’’, vertelt de 70-jarige Jan de Lee uit Bloemendaal die al twintig jaar cursussen volgt in het Kunsten Centrum en tijdens de open dag aanwezigen laat zien hoe je sierraden smeed.

,,Vroeger maakte is houten kasten en potten van keramiek, maar toen op een gegeven moment elk familielid al een kast of een pot van mijn hand in huis had, ben ik overgestapt op sieradensmeden. Mijn vrouw is er blij mee en het neemt minder ruimte in beslag.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.