Onrust over HOV door werk op spoor

De werkzaamheden. Particuliere foto.

De werkzaamheden. Particuliere foto.

Dagmar Aarts
Velsen

De onrust over het HOV-traject is deze week weer opgelaaid onder Velsenaren.

Woensdagmiddag zagen bewoners van de Minister van Houtenlaan dat er op het spoor werd gewerkt. Zo werd er begroeiing werd weggehaald van het spoorviaduct tot het voormalig station IJmuiden-Oost. Volgens de bewoners gaat dit tegen gemaakte afspraken in. Op het stuk spoor namelijk moeten de HOV-bussen gaan rijden.

Emotie

Bewoner Aad van der Aar: ,,De afspraak was dat omwonenden veertien dagen voor de start van de werkzaamheden op de hoogte zouden worden gesteld. Nu heb ik begrepen dat het hier om een misverstand gaat. Maar er wonen hier veel ouderen en hierdoor zitten ze vol met emotie. Dat kan je niet maken.’’

Vergissing

De provincie en gemeente Velsen bevestigen dat het om een misverstand gaat. Een woordvoerster laat weten dat er woensdag is gewerkt aan de aanleg van een wandelpad in het Willebrordpark tot aan het viaduct bij het Pontplein. Per vergissing is doorgegaan met de snoeiwerkzaamheden tot aan het oude station achter het politiebureau. ,,Die werkzaamheden hebben niets te maken met het HOV.’’ De snoeiwerkzaamheden zijn woensdagmiddag gestaakt. Het wandelpad wordt nu aangelegd tot op het viaduct.

Dubieus

Advocaat René Rensing vertegenwoordigt meerdere belangengroeperingen en een aantal individuele inwoners van de gemeente Velsen. Hij noemt de actie van de gemeente ’een dubieuze manier van handelen’. ,,Een misverstand kan je het noemen. Maar het gaat hier om nogal wat sentiment. De bewoners kregen gisteren het idee dat ze voor een gedwongen feit staan. Het geeft een slecht beeld als de gemeente en provincie zonder bericht beginnen met werkzaamheden. Kennelijk hebben ze veel haast. De bestuurlijke slagvaardigheid is belangrijker dan hun burgers.’’

Het HOV-bestemmingsplan is nog niet onherroepelijk en dat kan nog wel een jaar duren. Meerdere inwoners stappen naar de Raad van State.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.