Tegendeel

Marieke de Kok

Lijn5 ontkent dat de overlast die op en rond de Noordzeeroute in Santpoort-Noord ervaren wordt, veroorzaakt wordt door jongeren van de jeugdzorginstelling. Mensen trekken te snel hun conclusie.

Op het fietspad tussen het treinstation Driehuis en Santpoort-Noord is het al een paar keer raak geweest. Een gymnasiumscholier werd er van zijn boekentas beroofd. Een vrouw was bijna haar handtas kwijt aan vier jongeren en afgelopen zaterdag ontstond er brand bij het paardenpension aan het fietspad.

De politie onderzoekt brandstichting. De drie incidenten zijn mogelijk veroorzaakt door dezelfde groep jongeren die op het station en rond het fietspad mensen lastig valt.

Vlakbij het fietspad is ook Lijn5 en Het Molenduin gevestigd. De instelling en de school zijn bedoeld voor jongeren die problemen hebben of ze maken. Of allebei.

De link is natuurlijk snel gelegd. Een plus een is twee, zou je zeggen. Maar de woordvoerder van Lijn5 is stellig. ,,Onze jongeren worden juist zelf lastig gevallen'', zegt zij. Terwijl de jongeren juist gebaat zijn bij een rustige en veilige leefomgeving om aan hun problemen te werken. Lijn5 hoopt dan ook dat er snel een oplossing gevonden kan worden voor het probleem.

Menig Velsenaar zal, onder het mom 'waar rook is, is vuur', gedacht hebben dat de overlast juist veroorzaakt zou worden door de Lijn 5-jongeren. Wie had verwacht dat de jongeren juist slachtoffer zijn van dezelfde overlast?

Heel veel mensen hebben hun mening snel klaar, ook in Velsen. Ik betrap mezelf er ook vaak op. In dit geval zie je maar weer dat meteen met een vinger wijzen, niet zo slim is. We hebben in Nederland niet voor niets de regel dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.