Beruchte bussluis in Velserbroek tijdelijk open

Milo Lambers
Velserbroek

De al jaren afgesloten bussluis aan de Dammersboog in Velserbroek gaat vanwege werkzaamheden aan de weg tijdelijk weer open.

De gemeente heeft hier toe besloten omdat er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden op de Vlietweg, Schenkeldijk, Slaperdijk en Rijksweg.

De bussluis zal tot en met 5 mei alleen voor de lijnbus van Connexxion bestemd zijn. De bus moet namelijk omrijden vanwege de werkzaamheden. Na de werkzaamheden wordt de bussluis weer gesloten, zo stelt een woordvoerder van de gemeente.

De busbaan werd in 2011 afgesloten. Er waren al jaren problemen. Om sluipverkeer door auto’s tegen te gaan werden eerder beweegbare piramides geplaatst. Deze gingen omlaag als er een bus langskwam.

Sommige bestuurders probeerden met hun auto achter de bus aan te rijden. Dit ging een aantal keren fout. Auto’s werden door de piramides gelanceerd en raakten zwaar beschadigd.

Betonblokken

Later ontstonden er problemen met het poortjessysteem. Doordat de piramides vaak omlaag bleven, waagden auto’s het erop. Buurtbewoners klaagden bij de gemeente over sluipverkeer dat bovendien te hard reed.

Hierop werd uiteindelijk besloten om de busbaan definitief af te sluiten. Dit werd gedaan met betonblokken. De bussluis bleef sindsdien ongebruikt liggen.

Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng onderzocht vijf jaar terug voor de gemeente de effecten van het weghalen van de bussluis. Het zou bijdragen aan de ontsluiting van Velserbroek, naar schatting zouden maximaal zesduizend motorvoertuigen per etmaal over de Westlaan gaan rijden.

Voor de Dammersboog werd in het ergste geval een vervijfvoudiging in het aantal verkeersbewegingen voorzien. Het college besloot hierop dat de busbaan moest blijven liggen.

De gemeente laat aan deze krant weten de toegang tot de busbaan voor automobilisten ook nu weer door de piramides moet worden tegengegaan.

Op dit moment werkt het systeem nog niet, zo laat een woordvoerder van de gemeente Velsen weten. ,,De lussen die daarvoor aan moeten slaan als de bus komt, doen het nog niet. Mochten deze lussen het aanstaande maandag nog steeds niet doen, dan wordt er iemand ingezet die de piramides handgeschakeld omhoog en omlaag zal laten gaan.”

Parkeerplaatsen

Op de Dammersboog worden de komende tijd twee parkeerplaatsen afgezet om indraaien van de bussen mogelijk te maken en schade te voorkomen.

Het onderhoud aan het asfalt gebeurt in vier fases. Het is de bedoeling dat de laatste werkzaamheden op vrijdag 11 mei worden afgerond.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.