Hofstede in actie tegen ontslag

Susanne Moerkerks.moerkerk@hollandmediacombinatie.nl
Velserbroek

Het Velserbroekse wijkcentrum De Hofstede komt in actie tegen het aanstaande ontslag van beheerder Marcel Stam. Medewerkers van het centrum aan de Aletta Jacobsstraat zijn een petitie gestart om het ontslag terug te draaien. Mensen die dat willen, kunnen donderdag de petitie nog tekenen in wijkcentrum De Hofstede.

Als het college van burgemeester en wethouders de ontslagaanvraag niet ongedaan maakt, dreigen de vrijwilligers massaal op te stappen. ’De laatste werkdag van Marcel Stam is ook de laatste werkdag van zijn vrijwilligers’, zo staat te lezen in een brief aan het college.

De afgelopen dagen is de petitie in het wijkcentrum massaal getekend. Roel Huisman, kok bij het wijkcentrum, schat in dat ongeveer 750 mensen al hebben getekend om de beheerder te kunnen behouden.

De petitie wil het actiecomité vrijdag aanbieden aan wethouder Te Beest (Welzijn) of burgemeester Dales. De vrijwilligers zijn boos ’omdat puur wordt gekeken naar contractdatum’, terwijl De Hofstede ’als een van de weinige wijksteunpunten zeer goed draait’.

Ook schrijven ze: ,,Het baart ons ernstige zorgen dat een zo goedlopende voorziening voor ouderen in Velserbroek op deze wijze groot risico loopt om volledig uit elkaar te vallen.’’

Reorganisatie

Het ontslag van Stam en zijn collega Pim Janssen van buurtcentrum De Dwarsligger in IJmuiden is het gevolg van een reorganisatie bij Stichting Welzijn Velsen.

Eerder wilden de vrijwilligers van De Hofstede het werk neerleggen uit solidariteit met hun beheerder, maar uiteindelijk is gekozen voor een publieksvriendelijke actie, de petitie. Van een staking van de vrijwilligers zouden immers de ouderen last ondervinden.

Volgens medewerkers van het wijkcentrum bezoeken wekelijks zeker zeshonderd senioren het centrum om te klaverjassen, samen te eten of koffie te drinken. De ouderen die het wijkcentrum bezoeken, hebben in grote getale getekend en de ruim honderd vrijwilligers van De Hofstede hopen dan ook dat de petitie effect zal hebben.

Bij de Dwarsligger is, voor zover bij de beheerder bekend, (nog) geen soortgelijke actie opgezet. Wel laat Pim Janssen van het buurtcentrum, weten dat er in mineur is gereageerd op het nieuws van het ontslag.

Janssen: ,,Hoe gaat het nu verder, dat is de vraag die iedereen heeft. Er is mij officieel nog altijd niets bekend over een reorganisatie.’’ Er is volgens Janssen nog niets duidelijk over plannen voor de toekomst en hoe het verder moet. ,,Daardoor maken de vrijwilligers zich zorgen, maar ook de huurders willen graag duidelijkheid.’’

Ontslag

Ad interim directeur van Stichting Welzijn Velsen Nora Azarkan zei eerder in deze krant dat het op dit moment blijft bij het ontslag van de twee boventallig verklaarde beheerders.

Naar verwachting zullen andere beheerders meerdere buurtcentra onder zich krijgen. Azarkan stelt dat er geen activiteiten zullen stoppen en verwacht eind september of in oktober meer duidelijkheid over de positie van de beheerders.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.