Stemmen op beste sportidee voor Velsen

De sportcontrainer waarop verschillende trainingsporgamma’s uit te oefenen zijn.

De sportcontrainer waarop verschillende trainingsporgamma’s uit te oefenen zijn.© foto firma Nijha

Susanne Moerkerk
Velsen

Een fitplein voor volwassenen, een geluidsboog voor kinderen of toch moestuintjes voor ouderen? Velsenaren kunnen tot 25 oktober stemmen op wat in hun ogen het beste idee is om buiten sporten in de gemeente te stimuleren.

In juli konden Velsenaren met een goed idee om sporten in de buitenlucht zonder clubverband aan te moedigen, dit presenteren. Uit de negen deelnemers werden er vijf geselecteerd voor de huidige stemronde. Velsenaren kunnen nu dus zelf bepeln welk plan zij het beste vinden.

De gemeente Velsen heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld om een of twee plannen te realiseren.

Er zijn nog vijf ideeën in de strijd om realisatie: een fitplein voor volwassenen, een freerunpark, een interactieve geluidsboog, sport en moestuintjes en de mobiele sportcontrainer. Het fitplein voor volwassenen komt uit de koker van Jeroen Meinders en Dave Kolkman. Zij willen mensen in beweging brengen en houden op een functionele manier. De ’speeltuinen voor volwassenen’ bestaan uit klimrekken of toestellen waar fitnessoefeningen mee, op of rond kunnen worden gedaan.

Springen

Het freerunpark is een idee van Jouke en Bente Hoek. Freerunnen is een vrij nieuwe sport. In het freerunpark komen obstakels en rekken die gebruikt kunnen worden om over heen te springen, aan te slingeren of vanaf te springen. De twee bedenkers zien het park het liefst in Santpoort-Noord, maar wellicht is er op een andere plek in de gemeente ook wel ruimte voor een dergelijk activiteitenpark. Volgens de indieners is het park ook goed te gebruiken voor schoolgym.

Bea Verhoeven richt zich met haar idee op dansen, bewegen en plezier maken. De speelboog die Verhoeven graag in Velsen zou zien heeft een bewegingssensor die registreert wat kinderen onder de boog op de vloer doen. De boog heeft verschillende spelletjes voorgeprogrammeerd staan; zoals het onthouden van een code of supersnel een parcours afleggen onder de boog. Het is een toestel voor de hele familie en naast een kinderversie is er ook een exemplaar voor senioren.

Ontmoeting

Naast beweging moet een buitensport-idee ook ontmoeting stimuleren, vindt Carrie Nupoort. Daarom pleit Nupoort voor fitnesstoestellen, bankjes en een paar mobiele moestuintjes bij buurtcentrum De Dwarsligger in Zeewijk.

Als de gemeente toch daar investeert, zou Nupoort graag zien dat de doelpalen vervangen worden en dat er een nieuw net voor balsporters komt. De moestuintjes in verplaatsbare plantenbakken komen op ongeveer een meter hoogte te staan. Ouderen kunnen dan zelf het tuintje onderhouden zonder te moeten bukken.

Tot slot vindt Mark Altenburg dat er in Velsen een Sportcontrainer moet komen. Een mobiel sporttoestel voor verenigingen, scholen en inwoners. Onder begeleiding of zelfstandig kan hierop gesport worden. Er zijn verschillende trainingsprogramma’s mogelijk van bootcamp tot obstacle runs of survivallen. Laagdrempelig trainen voor een Viking run of obstacle run die jaarlijks in Spaarnwoude worden gehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stemmen op de plannen kan via de facebookpagina van de gemeente Velsen. Zie hierboven. Via deze link kan u bij elk idee aangegeven wat u van het idee vindt en of u er gebruik van zou maken als het object in uw wijk zou staan. Wie geen facebook heeft, kan mailen naar Christa Hoek via sportzaken@velsen.nl. Vermeld daarbij Sporten in de wijk en het idee van uw keuze.

De winnaar of winnaars worden begin november bekend gemaakt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.