OM wil hennepverdachte cel in en aast op ’fout geld’

Carlo Nijveen
Amsterdam/IJmuiden

Een 56-jarige IJmuidenaar moet wegens hennepteelt zes maanden cel krijgen opgelegd, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) dinsdag geëist voor het Amsterdamse gerechtshof.

Ook wil het OM dat de man wordt veroordeeld tot 240 uur verplicht werken. Daarnaast moet de IJmuidenaar als het aan de aanklager ligt voor ruim 158.000 euro aan crimineel verdiend vermogen worden afgepakt.

Bewijs

De rechtbank in Haarlem sprak de vermeende hennepkweker uit IJmuiden twee jaar geleden vrij. Volgens de magistraten bleek namelijk niet onomstotelijk vast te stellen dat de man daadwerkelijk in de fout was gegaan. Het OM verzette zich tegen dat vonnis en ging in hoger beroep.

De strafzaak tegen de IJmuidenaar kwam op gang nadat politiemensen op 21 augustus 2012 in een schuur aan de IJmuiderstraatweg in IJmuiden een hennepkwekerij hadden ontdekt. Zij troffen daar niet alleen 965 hennepplanten aan, maar eveneens een behoorlijke hoeveelheid geknipte henneptoppen. Ook bleek er illegaal elektriciteit te zijn afgetapt. Vier verdachten die zich bij de komst van de politie in het pand aan de IJmuiderstraatweg bevonden, werden gearresteerd.

’Onschuldig’

De IJmuidenaar die dinsdag in de beklaagdenbank van het Hof zat, was destijds eigenaar van de schuur waarin de hennepplantage was ondergebracht. Hij heeft altijd ontkend. Volgens de man had hij het pand verhuurd aan een bouwbedrijf. De IJmuidenaar zou zich evenmin schuldig hebben gemaakt aan stroomdiefstal.

Energiebedrijf Liander legde eerder een schadeclaim van ruim 13.000 euro op tafel, maar zette die vordering volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie niet via de strafrechter voort. Of Liander na de beslissing van de Haarlemse rechtbank nog heeft geprobeerd de diefstal civielrechtelijk te verhalen, was dinsdag onduidelijk.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.