Drugskoerier op Dance Valley krijgt werkstraf

Guus Perisutti
Haarlem

Een 21-jarige Purmerender had een enorme bobbel in zijn broek toen hij op 12 augustus vorig jaar probeerde een handelsvoorraad drugs mee te smokkelen naar het Dance Valleyterrein in Velsen-Zuid.

Hij liep er dan ook mee tegen de lamp, wat hem vlak voor de jaarwisseling kwam te staan op twaalf dagen voorarrest en maandag nog eens 180 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

Een zak met liefst 732 gram cocaïne, enkele honderden xtc-pillen en 73 kristallen MDMA bleek de jongenman op kruishoogte verstopt te hebben toen hij bij de ingang van het festivalterrein in recreatiegebied Spaarnwoude gefouilleerd werd. Hij ontkende de drugs te hebben willen verhandelen.

,,Een man had me coke en MDMA zien gebruiken bij de wc en vroeg daarom of ik zijn handel wilde meenemen in ruil voor nog wat wat drugs. Hij zou me daarvoor achterna komen, want ik kende hem verder niet.’’

Een grote fout, gaf hij toe bij de Haarlemse politierechter. En dat nog wel op wat volgens hem zijn allereerste bezoek aan een festival was. ,,Een incident’’, volgens zijn advocaat.

De ontdekte drugs werden in beslag genomen, zodat de eigenaar er ook naar kon fluiten. De overige gevolgen waren voor de verdachte, die alvast twaalf dagen vast zat omdat hij zich niet bij de reclassering meldde.

De officier van justitie vond het verweer weinig aannemelijk en vroeg zich ook af of verdachte had stilgestaan bij de gezondheidsrisico’s van de diverse drugs, waarvan de kwaliteit immers onbekend was. Ze eiste een deels onvoorwaardelijke werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De politierechter zag de man niet als dealer maar als koerier en hield het op 90 uur werkstraf. ,,Als ik u hier maar niet meer zie.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.