Revolutionair staal vanuit IJmuiden

Pieter van Hove
IJmuiden

Tata Steel IJmuiden ontwikkelt en produceert staalsoorten voor auto’s dat nóg lichter en zuiniger is dan zijn voorgangers. XPF staal (eXtra Processing Formability) heet het staal dat begin volgend jaar op de markt komt.

De staalsoorten maken het voor autofabrikanten mogelijk om het gewicht van het chassis te reduceren en daarmee het brandstofverbruik te verlagen.

Deze serie uit warmgewalste staalplaat gemaakte producten zijn door de onderzoeksafdelingen in IJmuiden bedacht. Het gebruik van XPF staal maakt het voor autofabrikanten mogelijk om chassisonderdelen te maken die wel tien procent lichter zijn.

Tevens kunnen met XPF staal de productiekosten van onderdelen tot zelfs de helft worden gereduceerd.

,,Deze nieuwe reeks staalsoorten zal auto-ontwerpers in staat stellen om nog innovatiever te zijn in het creëren van de volgende generatie voertuigen. Wij zijn ervan overtuigd dat ze een grote doorbraak betekenen op het gebied van constructiemateriaaltechnologie in de automobielsector’’, stelt Henrik Adam van Tata Steel Europe. Tata Steel in IJmuiden fabriceert veel voor de automobielindustrie.

Hiervoor zijn de afgelopen tijd miljoeneninvesteringen uitgetrokken. Zoals bij de dompelverzinklijnen waar een afwerkingsinstallatie voor koud- en warmgewalst verzinkt staal komt. Niet lang geleden stelde het bedrijf nog een nieuwe hoogwaardige installatie in werking voor het afwerken van verzinkt staal, dat wordt geleverd aan autofabrikanten. Kosten: 12 miljoen euro. Onlangs werd bekend dat de IJmuidense vestiging de komende twee jaar een bedrag van ruim 100 miljoen euro krijgt voor investeringen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.