Outletcenter Halfweg vanaf 2017

Hein Flach
Halfweg

De grootste outlet in de Randstad opent de deuren in 2017 in Halfweg, op het terrein van Sugar City, tussen de Ringvaart en A200.

Initiatiefnemer, investeerder, bouwer èn uitbater van de outlet is multinational Neinver.

Dit Spaanse familiebedrijf heeft gisteren formeel de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van tussen de 100 en 130 winkels (19.000 à 24.000 vierkante meter) en zo'n duizend vierkante meter aan horeca. Het terrein, eigendom van Cobraspen Real Estate in Overveen, krijgt een eigen ontsluiting vanaf de westkant. Meest opmerkelijk aspect aan de bouw vormt het creëren van een aparte garage met 1450 parkeerplaatsen onder de gehele oppervlakte van het outletcenter.

Neinver, opgericht in 1969, is de op een na grootste specialist op het gebied van de bouw, en het beheer van dergelijke winkelcentra in Europa. Naast Halfweg, dat onder de naam The Style Outlets Amsterdam in de markt zal worden gezet, opent het bedrijf binnen afzienbare tijd nieuwe vestigingen in Villadecans in Spanje en Werl in Duitsland.

De eerste impressies van het nieuwe outletcenter op het terrein van Sugar City tonen een volstrekt andere aanblik dan de massieve, blokvormige volumestudies die Neinver vorig jaar nog presenteerde in nauwe samenwerking met bouwgigant MAB.

,,Dat klopt'', bevestigt Sebastian Sommer, business development director Europa van Neinver, donderdagmiddag op bezoek in Halfweg. ,,MAB was van Rabobank, dat de beslissing heeft genomen de stekker er uit te trekken. Daarom heeft Neinver het 50% belang van MAB overgekocht."

Die situatie is vertaald in een nieuw architecturaal ontwerp, waarvoor het Nederlandse bureau Soeters Van Eldonk is ingehuurd. Jos van Eldonk, in het verleden betrokken bij de ombouw van de voormalige suikersilo's van CSM tot de kantoorpanden die nu Halfweg domineren, kiest voor water en baksteen als typisch Hollandse elementen. De hoofdingang aan de (Haarlemse) westkant krijgt een in het oog springende verticale tuin.

De gemeente Haarlemmermeer en Spaarnwoude staat achter de visie voor The Style Outlets, zegt verantwoordelijk wethouder Raymond van Haeften: ,,Deze ontwikkeling hangt al zolang boven ons hoofd. We zijn blij dat we die nu degelijk kunnen helpen vormgeven. Ik wil nog wel even wijzen op het effect voor de werkgelegenheid. Dit outletcenter schept zeshonderd banen.''

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.