Is Bambi Berend teruggekeerd?

Opnieuw heeft een hert zich bij een kudde paarden en koeien gevoegd.

Opnieuw heeft een hert zich bij een kudde paarden en koeien gevoegd.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Evelien Engele
Velsen-Zuid

Opnieuw heeft een hert zich bij een paardenkudde gevoegd, ditmaal aan de Rijksweg in Velsen-Zuid. Of het hetzelfde hert is dat zich vorig jaar even verderop bij de paarden aan Het Spijk in Velserbroek had aangesloten, is de vraag.

Al zeker een paar weken ziet boer Matthijs Markerink het hert tussen zijn paarden en koeien aan het land naast de Rijksweg, ongeveer ter hoogte van de ingang van Landgoed Waterland.

Uitgesloten

Slechts de oplettende toeschouwer zal in de gaten hebben dat er niet een veulen tussen de paarden staat, maar een heus hert.

Markerink ziet het niet als een bijzonderheid: ,,Ik heb dit in de loop der jaren vaker meegemaakt. Zo’n hert is vaak uitgesloten van de groep en zoekt een nieuw territorium om in te leven.”

Mak

In tegenstelling tot het hert dat zich vorig jaar bij de paarden aan Het Spijk in Velserbroek aansloot en door alle paardeneigenaren liefkozend Bambi Berend werd genoemd, gaat dit hert niet mee met de paarden van het land af. Wanneer ruiter Wendy van Neste paardrijles had, volgde Berend over de openbare weg, door de bebouwde kom, naar de manege tot in de paardrijbak. Toen de paarden op stal gingen omdat de winterperiode aanbrak, was het de vraag wat er met het hert moest gebeuren. Vlak voordat de paarden van het land werden gehaald, was het hert uit zichzelf weggegaan en niet meer teruggezien. Het verhaal werd toen zelfs door landelijke media opgepikt. ,,Dit hert is schuw”, merkt Markerink als hij op het land is. Dat zou kunnen betekenen dat het dus niet de makke Berend. Maar zou het hem wel zijn, dan moet hij misschien opnieuw wennen aan de paardenmensen om hem heen. Markerink wijst op het gevaar dat het dier kan betekenen. ,,Hij is over de grote weg gekomen om dit land te bereiken dus de kans dat hij opnieuw de weg opgaat, is er.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.