Alles op alles voor Batang Pinangga

Een van de youth ambassadors met de kinderen van Batang Pinangga.
© Foto Batang Pinangga
Velserbroek

Danniëlle Vink (16) uit Velserbroek wilde drie jaar geleden al naar een kindertehuis in de Filipijnen als youth ambassadors van de stichting Batang Pinangga. Daar was ze toen nog net even te jong voor. In de zomer van 2018 komt de droom van de scholiere aan het Gymnasium Felisenum in vervulling.

De Nederlandse stichting Batang Pinangga zet zich in voor het gelijknamige kindertehuis op het eiland Cebu in de Filipijnen. Om bekendheid te genereren en geld in te zamelen, werkt de stichting met zogenoemde ’youth ambassadors’. Zij organiseren door het jaar heen acties en bezoeken in de zomermaanden het kindertehuis. ,,Drie jaar terug hoorde ik via de kerk over deze actie”, vertelt Daniëlle. ,,Destijds was ik nog te jong. Nu zag ik het weer en besloot ik mij in te schrijven. Het klinkt een beetje cliché, maar ik vind het mooi om andere mensen te helpen. Dat denk ik op deze manier te kunnen doen.”

Indruk

Rick de Regt (23) uit Spaarndam was vijf jaar geleden youth ambassador voor de stichting. Komend jaar is hij coördinator. De reis naar de Filipijnen maakte veel indruk op hem. ,,Het geeft een goed gevoel om daar voor de kinderen te kunnen werken. We hielpen met schoonmaken en verzorgen van kinderen. Aan de andere kant was het ook heftig veel kinderen hebben veel nare dingen meegemaakt. Ze zitten daar omdat ze niet meer bij hun eigen ouders kunnen leven. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen wiens ouders drugsverslaafd zijn. Sommigen zijn slachtoffer van misbruik of mishandeling. De verhalen die de kinderen je soms vertellen maken een grote impact.”

Rick de Regt in de Filipijnen.

De Regt en de andere ambassadors die al eerder in de Filipijnen zijn geweest proberen de nieuwelingen zo goed mogelijk op de trip voor te bereiden. ,,Ik weet dat het heftig kan worden”, zegt Danniëlle zelfbewust.

Uiteraard kijkt Daniëlle erg naar de reis uit, maar het meeste werk moet in Nederland gebeuren. ,,We komen met de groep van twintig ambassadors regelmatig bij elkaar en organiseren samen activiteiten. Zo hebben we onlangs van een ouder serranoham gekregen. Die verkopen we aan bekenden. De opbrengst gaat naar de stichting. Ook willen we stamppotavonden gaan houden.”

Als Danniëlle volgende zomer naar de Filipijnen reist, is ze zeventien jaar oud. Wat vinden haar ouders er eigenlijk van? ,,Mijn vader was meteen dolenthousiast. Natuurlijk vinden ze het wel spannend dat hun kind naar zo’n ver land gaat, maar ze vinden het vooral heel erg gaaf. Ze zijn supertrots.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.