Bewoners Velsen-Noord richten zelf plantsoen in
Als kinderen in een snoeppaleis. Zo moeten omwonenden van het Van Rijswijkplantsoen in Velsen-Noord zich woensdagavond hebben gevoeld tijdens een informatieavond over de nieuwe beplanting in het parkje. Budget is er voldoende. Alles is mogelijk, van de tamme kastanje tot het fruitboompje.
En dat allemaal ter verfraaiing van het uitzicht dat de bewoners elke dag hebben over hun plantsoen. In buurtcentrum De Mel/Watervliet spraken vijftien bewoners over hun wensen voor het plantsoen. Al bleef bij een aantal betrokkenen een bittere smaak hangen over het omhakken van drie kastanjebomen afgelopen zomer. De exemplaren, evenals een groot aantal paardenkastanjes in Velsen, zijn de afgelopen jaren besmet geraakt met de bloedingsziekte. Deze ziekte is een zeer besmettelijke bacteriële infectie, die niet te genezen is.
Oesterzwam
Eén van de bomen aan het Van Rijswijkplantsoen had daarnaast nog een schimmelinfectie van de oesterzwam. Maar veel tijd om te treuren om de gesneuvelde reuzen was er niet. Buurtbewoners Jan Koper en René Scholten startten een burgerinitiatief en stuurden formulieren naar buurtgenoten. Daarop konden zij invullen waar er nieuwe bomen kunnen komen en welke soorten.
De boomdeskundige van de gemeente Velsen gaf woensdagavond aan wat de mogelijkheden zijn. Eerst kwam hij met slecht nieuws. De drie onlangs geplante kastanjes lijken aan dezelfde ziekte te lijden als de omgehakte soortgenoten. Dus die zullen ongetwijfeld geen lang leven beschoren zijn.
Aangetast
De enige overgebleven monumentale kastanje is eveneens aangetast. De gemeente wil periodiek deze boom controleren. Maar mocht-ie ook sneven: dan komt op zijn plaats zeker een tamme kastanje terug. Zoals de aanwezigen besloten.
De bewoners mochten op plattegronden aangeven hoe zij het liefst de inrichting van hun plantsoen zien. Aan tamme kastanjes is in de toekomst geen gebrek, zo kwam naar voren. Maar ook een rode esdoorn. En als het kan een meidoorn.
Maar ook mogen er geen fruitboompjes ontbreken, liefst een stuk of drie of vier. Maar die komen op plantsoentjes in het gras. De gemeente gaat even puzzelen op de ingebrachte initiatieven. Veel tijd is er niet: in november moeten de bomen de grond in.