'Veerboot IJmuiden-Amsterdam niet 'kansrijk'

Carlo Nijveen
IJmuiden/Amsterdam

Een nieuwe veerdienst tussen IJmuiden en Amsterdam - als opvolger van de anderhalf jaar geleden uit de vaart genomen Fast Flying Ferry - is nog steeds niet ’kansrijk’. Dat stellen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

GS reageren op een initiatiefvoorstel van de Socialistische Partij om tussen IJmuiden en de hoofdstad weer dagelijks passagiersboten te laten pendelen. Goederenvervoer over het water zou wél rendabel kunnen zijn, denken GS.

Op die manier zullen de wegen in deze contreien ook minder belast worden met vrachtverkeer, voorzien zij. Maar het voorstel van de Socialistische Partij kan wat hen betreft dus van tafel. De bestuurders houden de deur nog wel op een kier voor private initiatieven. ’Die initiatieven zullen wij op inhoud beoordelen’.

Rondvaartmaatschappij

De Provinciale Statenfractie van de SP spant zich sinds februari van dit jaar in om een vervanger van de Fast Flying Ferry het water op te krijgen. De socialisten hebben daarbij de handen ineengeslagen met de IJmuidense Rondvaart Maatschappij. Zij presenteerden afgelopen maart zelfs al een prototype van een vaartuig dat vergelijkbaar zou zijn met de beoogde opvolger van de ferry.

Ook andere gegadigden voor de beoogde nieuwe veerdienst lieten tijdens die gelegenheid van zich horen en zien.

Teleurgesteld

De SP reageert - niet verwonderlijk - teleurgesteld op de afwijzing van het initiatiefvoorstel door Gedeputeerde Staten. Al lieten provinciale bestuurders zich al eerder negatief uit over de gewenste herstart.

SP-fractievoorzitter Remine Alberts kondigt aan de kwestie tijdens een van de komende vergaderingen van de provinciale commissie Mobiliteit en Financiën (opnieuw) te willen aankaarten.

Alberts: ,,Ons voorstel verdient het om te worden doorgerekend. Ook voor de gebruikers van de Fast Flying Ferry, die destijds hun vervoer geschrapt zagen worden. Wij gaan straks opnieuw een warm pleidooi voor een nieuwe veerdienst houden. We willen laten zien dat het wel degelijk kan, zo’n passagiersboot tussen IJmuiden en Amsterdam.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.