Zestig seconden-column: Appeltaartgeheim

Evelien Engele

Wordt het een klassieke Hollandse appeltaart, Franse tarte tatin, Amerikaanse apple pie of Zweedse äppelkaka? De bakwedstrijd Heel Velsen bakt appeltaart is in aantocht en dus worden er appels geplukt, nieuwe ingrediëntencombinaties uitgeprobeerd, punten geproefd en recepten uitgewisseld. Of toch niet?

Er lijkt een waas van geheimzinnigheid te hangen om beproefde recepten zoals bijvoorbeeld bij bakker Peter Kuin die een van de juryleden bij de wedstrijd in De Zandhaas is. Hij wil best delen uit welke ingrediënten het honderd jaar oude familierecept bestaat, maar de verhoudingen zijn geheim.

Ook het recept van mijn moeder die steevast na de vakantie van haar kroost een appeltaart bakt, is er niet een die op papier vaststaat, maar gemaakt met gevoel. Schepje dit, scheutje dat. Hoeveelheid onbekend. De gevulde appelbollen á la culinair auteur Janneke Philipi zijn zonder twijfel te maken en een aanrader, dus: verwarm de oven op 200 graden, schil vier kleine appels en steek met een appelboor het klokhuis eruit. Leg elke appel op een plakje bladerdeeg. Meng in een kom 2 eetlepels abrikozenjam met 2 eetlepels rozijnen en 1/2 theelepel kaneel. Vul de appels met het mengsel en vouw het deeg om de appel. Bestrijk de buitenkant met melk en rol ze door de suiker voor een krokant korstje. 25 minuten in de oven en klaar. Appeltje-eitje!

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.