Stukje geschiedenis van Beeckestijn komt tot leven

Annemiek Jansen
Velsen-Zuid

Vroeg in de vorige eeuw werd er vanaf buitenplaats Beeckestijn veel gehandeld in kersen uit de kersenboomgaard die daar stond. Het zomerfruit werd verkocht op de markten in Haarlem en Amsterdam. Zondag werden opnieuw kersenbomen geplant.

Maar de boomgaard was in de loop der jaren zwaar in verval geraakt. Zaterdag kwam daar verandering in: maar liefst 28 nieuwe fruitbomen werden geplant in het kader van natuurwerkdag van Natuurmonumenten.

,,Een stukje geschiedenis komt weer tot leven”, zegt boswachter Wim Grootendorst die zaterdag het project begeleidt. Hij heeft de ongeveer 25 vrijwilligers net uitgelegd hoe de bomen geplant moeten worden.

Een vierkant gat van een meter bij een meter graven, graszoden omgekeerd op de bodem leggen en met een speciale plank de plek bepalen waar de boom moet komen te staan. ,,Een precies werkje”, legt de boswachter uit. ,,Maar het moet wel in één keer goed natuurlijk. Ze moeten allemaal gelijnd worden met de heg. Die bomen staan daar weer voor jaren.”

Zweten

Vrijwilliger Arnold staat met het zweet op zijn voorhoofd twee steunpaaltjes voor de kersenboom in de grond te slaan. ,,Lekker fysiek werk dit”, zegt hij opgewekt. ,,Weer eens wat anders dan de hele dag op kantoor achter je computer zitten.”

Na een aantal forse klappen met de hamer remt zijn maatje John hem af: ,,Zo zit ’ie wel goed, Arnold.” Boswachter Grootendorst geeft de twee uitleg hoe de boom te plaatsen: ,,Niet te diep, jongens. Dan gaan de wortels goed hun best doen om zich te vertakken.”

Vinger

Aan de kinderen is ook gedacht: die mogen struiken snoeien. En onder begeleiding ook wat jonge boompjes omzagen. Al gaat dat niet altijd goed: de zesjarige Kiran zaagt op zeker moment in zijn vinger. De schade valt mee. Hoewel het ventje in eerste instantie aangeeft het liefste naar huis te willen, haalt zijn vader hem over. Met een pleister erop gaat hij even later weer verder.

Imker

De Santpoortse imker Ad van Nood helpt ook mee. Hij is blij met de nieuwe boomgaard: ,,Als de kersen mooi groeien het komende voorjaar, dan kunnen de bijen de nectar van de bloesem afhalen. Die bloesem levert weer honing op die we in het museum op Beeckestijn kunnen verkopen.”

Aan het eind van de dag staan de 28 jonge kersenbomen keurig in een nieuwe boomgaard. Boswachter Grootendorst: ,,Dit geeft toch voldoening? Als vrijwilliger kun je aan je kinderen of kleinkinderen over twintig jaar vertellen dat je mee geholpen hebt om deze boomgaard te planten.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.