Sluisroute voor een jaar dicht

© Ronald Goedheer

Pieter van Hove
IJmuiden

De zogeheten sluisroute voor het verkeer tussen de noord- en zuidzijde van het Noordzeekanaal wordt vanaf 16 april voor een jaar gestremd.

Rijkswaterstaat heeft dinsdag dit besluit moeten nemen gezien de grote risico’s die zich daar de komende tijd kunnen voordoen, aldus woordvoerder Pieter Zoon.

,,De bouwactiviteiten voor de aanleg van het nieuwe sluizencomplex nemen erg toe - vooral bij de Noordersuis - en dat houdt in dat er meer werkverkeer komt. Het reguliere verkeer kan niet meer veilig passeren.’’

Fietsers en bromfietsers moeten de pont nemen. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Velsertunnel. Zoon: ,,De sluisroute is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer als de Vletterlieden en hulpdiensten.’’

Saillant detail: Rijkswaterstaat heeft altijd toegezegd dat de noord-zuidverbinding open zou blijven. Maar volgens Zoon is er sprake van sterk gewijzigde omstandigheden. Zo wordt er hard gewerkt aan de bouw van de kolkwanden, de deurkassen, de waterkering en het bedieningsgebouw.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De bouw van de deurkassen verloopt anders dan aanvankelijk was gepland. Eind vorig jaar bleek dat de constructies niet sterk genoeg waren om de sluisdeuren verantwoord naar beneden te laten. Rijkswaterstaat hoopt daar nu een oplossing voor hebben gevonden.

Zoon: ,,Door de aard van de werkzaamheden en de grote hoeveelheid werkverkeer, kan het verkeer de locatie tussen Middensluis en Noordersluis de komende periode niet veilig passeren. Er is bijna geen plek op het sluizencomplex tussen de Midden- en de Noordersluis waar niet wordt gewerkt.’’

Om de vertraging via de pont te beperken, zorgt Rijkswaterstaat dat de extra pont in de spits tijdens de afsluiting blijft varen. De woningen bij het sluizencomplex, Ship en de woonboten blijven bereikbaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.