47.500 euro opgehaald voor het KWF met Vissenloop

47.500 euro opgehaald voor het KWF met Vissenloop
Gerda van Leuven uit Haarlem en Nancy Stui uit Bloemendaal aan de start van de 20 kilometer, Nancy voorziet geen problemen met haar plateauzolen. United Photos/Rob van Wieringen
IJmuiden

26 graden Celsius en dan kilometers moeten wandelen. Vooraf was het een punt van zorg, maar de bijna 2000 deelnemers aan de Vissenloop hadden zondag geen last van de zomerse warmte.

Wat hielp was de frisse zeewind die vrijwel de gehele dag de wandelaars op een natuurlijke manier verkoelde. En het was belangrijk om veel water te drinken.

Dat was prima geregeld door de organisatie van de Vissenloop. Langs alle trajecten, die opliepen van vijf tot veertig kilometer, waren posten ingericht waar water en fruit werden uitgereikt aan de dorstige deelnemers.

Anjette Marcus en Gerda Hinloopen uit IJmuiden lopen zondag een route van twintig kilometer. ,,We zijn om half negen gestart", zegt Gerda na afloop. ,,Om de allerergste hitte een beetje voor te zijn. Maar het was goed te doen, alleen in Driehuis en in de Kennermerduinen was weinig wind.

47.500 euro opgehaald voor het KWF met Vissenloop

Langs het kanaal was het heerlijk lopen met de wind uit zee. We hebben er een paar uur over gedaan en twintig kilometer is best een stuk, maar omdat de route afwisselend was en omdat je onderweg veel met elkaar aan het praten bent, ging het snel."

Ze vervolgt: ,,Het was heel goed geregeld langs de route, en het was gezellig, op verschillende punten werd muziek gemaakt door muzikanten en koren."

Opbrengst

De gehele opbrengst van de Vissenloop is voor het KWF. En die organisatie, die zich toelegt op het bestrijden van kanker, is ook aanwezig. In de vorm van vele vrijwilligers en met een zogenaamde herdenkingswand. Op de wand kunnen mensen beschreven binnenkanten van schelpen ophangen met een tekst richting een overleden dierbare.

Ondertussen stromen de deelnemers binnen bij de finish aan de Trawlerkade onder een enorme boog met blauwe en witte ballonnen. Aan de inwendige mens is gedacht: de wandelaars krijgen op vertoon van hun deelnemerskaart een stukje lekkerbek aangeboden.

Jacqueline Bakker uit Haarlem laat aan een lange tafel zich de gebakken vis goed smaken. Vijf kilometers wandelen zitten erop. ,,Voor mij is dat een mooie afstand. Ik vond het leuk, ik wist niet dat er in IJmuiden zoveel mooie plekken zijn. We, mijn vriendin Joke en ik, hebben onderweg lekker naar de bootjes in het kanaal gekeken."

Verdubbeld

Ook deelnemers Jan Bakker en Petra Bleeker uit IJmuiden hebben beide de vijf kilometer gelopen. Petra is geen geoefende wandelaar, Jan is dat wel. ,,We lopen voor de lol en het goede doel", zegt Jan. ,,En dat is het KWF. We hebben ons inschrijfgeld verdubbeld."

De uiteindelijke opbrengst voor het KWF is volgens medeorganisator Joop Waaijenberg 'formidabel'. ,,Vorig jaar hadden we 41.000 euro ingezameld, dit jaar maar liefst 47.500 euro. Daar zijn we heel erg blij mee."

Foto: United Photos/Rob van Wieringen

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie