Mariniers roeien in IJmuiden voor oude maatjes in nood [video]

De mariniers trainen in het roeien van de sloepen.

De mariniers trainen in het roeien van de sloepen.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Kees de Boer
IJmuiden

Passagiers van DFDS-ferryschip ’Princess Seaways’ keken zaterdagmorgen in IJmuiden verbaasd naar beneden: bij Forteiland zagen ze drie sloepen in stevig tempo voorbij roeien. Het waren mariniers die een ’zeetraining’ hielden voor een monsterroeitocht in juni van Den Helder naar het Duitse Wilhelmshaven: de ’Dutch Marines Rowing Challenge’. De mannen roeien dan voor een goed doel: oud-mariniers die aan lager wal zijn geraakt.

Startpunt van de training is het botenhuis van roeivereniging de Stern. Het is ook het verzamelpunt waar de mariniers elkaar als oude vrienden begroeten: „Kom hier jongen, tijd niet gezien, geef me een knuffel.” Eén van de deelnemers is IJmuidenaar en oud-marinier Jan Plug.

Hij heeft ook aan een eerdere versie van de Dutch Marines Rowing Challenge, in 2015 van Rotterdam naar Londen, meegedaan.

„We hadden heel slecht weer onderweg. Na ruim 350 kilometer roeien kwamen we aan in Londen. We werden daar verwelkomd door korpscommandant generaal Oppelaar bij de Tower Bridge. Als ik eraan terugdenk krijg ik weer kippenvel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oud-marinier Leo Dortland noemt de tocht van Den Helder naar Wilhelmshaven ’fysiek en mentaal aanzienlijk zwaarder dan het avontuur naar Londen’.

„Met name het getij, de plots veranderende weersomstandigheden en het feit dat de roeiers volledig selfsupporting moeten zijn, maakt deze Challenge een stuk pittiger. We vertrekken zondag 25 juni en hopen de zaterdag erop te finishen.”

Zwarte duivels

Na een korte briefing in het botenhuis, ’Let goed op jezelf, je buddy en werk jezelf niet in de blessures’, gaan de drie sloepen met namen als ’De Zwarte Duivels’, ’Gone but not forgotten’ en ’Toewijding’ het water op. „Gelijk, gelijk!”, klinkt het. De drie keer acht mannen met stuurman roeien in gestaag tempo van de Middensluis naar het Forteiland. Eenmaal buiten de pieren gaat het richting Zandvoort.

Na ruim vier uur zijn de boten weer terug in IJmuiden. Of het zwaar was? „Het was een mooie training”, zegt een marinier. „Soms zat je er even doorheen, maar dan mag je vijf minuten rust pakken en ga je weer verder. Gewoon doorgaan, want een marinier geeft niet op.”

Dat beaamt oud-marinier Ronald Sasabone: „Wij hebben geleerd onze mentale grens te verleggen.” Zelf heeft Sasabone de posttraumatische stress-stoornis PTSS opgelopen: „Het contact met mijn oude maatjes geeft me kracht. Als ik het moeilijk heb, kan ik bellen en dan helpen ze me.” Hij wijst op het korpsembleem op zijn pet: „Onze verbondenheid en kameraadschap is uniek. Op een dag als deze vergeet ik even alles. Dan voel ik dat ik weer thuis ben.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.