Geen referendum over bestemmingsplan HOV in Velsen

Friso Bos
Velsen

De gemeenteraad wil geen referendum over wel of niet een bestemmingsplanwijziging ten behoeve van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Vervolgens heeft de raad gisteravond meteen ingestemd met die bestemmingsplanwijziging.

Daarmee is het mogelijk gemaakt om de HOV-bussen over een busbaan via de Santpoortse bloembollenvelden onder het spoor door naar Driehuis te laten rijden. Vervolgens verder over een busbaan op de voormalige spoorlijn richting IJmuiden. Over de Troelstraweg richting Plein 1945.

Voorafgaand aan de raadsvergadering overhandigden de gezamenlijke belangengroeperingen tegen het HOV een pakket handtekeningen aan burgemeester Franc Weerwind. 419 stuks. 250 waren er nodig voor een inleidend referendumverzoek.

Vervolgens was het aan de gemeenteraad om daarmee in te stemmen. Als steun in de rug van de groeperingen diende Velsen Lokaal een initiatiefvoorstel in om dat referendum daadwerkelijk te houden. Dat werd weggestemd met 19 tegen 11 stemmen. Om volledig duidelijk te zijn vonden de coalitiepartijen en GroenLinks het nodig om voor de zekerheid ook nog een initiatiefvoorstel tégen het referendum te houden. En dat werd volgens verwachting gesteund door dezelfde 19 personen. Hun argumentatie: ’in de Velser referendumverordening staat dat je geen referendum kunt houden over besluiten die voortkomen uit een ander besluit.

,,Daardoor is het in Velsen dus nooit meer mogelijk een referendum te houden over bestemmingsplanwijzigingen’’, merkte Mireille Koedijker (SP) scherp op. ,,Want die komen immers altijd uit een ander besluit voort.’’

D66V was, zoals altijd als het in Velsen om referenda gaat, het mikpunt van kritiek. Landelijk doet de partij zich voor als voorvechter van het instrument referendum omdat het democratie in pure vorm is. Als Velsense coalitiepartij is D66V de kenner bij uitstek gebleken van de regeltjes uit de referendumverordening uit het hoofdstuk ’geen referendum als….’ Henk Wijkhuisen pareerde alle kritiek echter routineus als altijd maar van de stemverklaring van Beryl Dreijer (Forza IJmond) moet hij toch stiekem ook een glimlach hebben voelen aankomen. Zij citeerde D66-kamerlid Steven van Weyenberg over referenda. ,,’Komt het van onderop? Wil het volk het? Is er genoeg om de drempel te halen?’ Drie keer een ja, dus wat mij betreft kunnen we dat referendum houden’’, aldus Dreijer.

Velsen Lokaal heeft beloofd nu de bestemmingswijziging erdoor is, de strijdbijl met betrekking tot de HOV voorgoed te begraven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.