’Woninginbrekers slaan minder vaak hun slag in Velsen’

© Archieffoto

Carlo Nijveen
Velsen

Woninginbrekers hebben in Velsen minder vaak hun slag weten te slaan. Dat stelt de politie. Werden in de eerste zeven maanden van 2015 in deze contreien nog 139 inbraakaangiften geregistreerd, tussen januari en augustus van dit jaar meldden zich 105 keer gedupeerden.

Een recent bericht op de Facebookpagina van politie IJmond zal in Velserbroek enige onrust hebben veroorzaakt. In dat bericht wordt opgeroepen tot extra alertheid, na ontdekte trucjes van inbrekers. Zij zouden tussen huisdeuren en kozijnen van twee Velserbroekse woningen takjes hebben geplaatst, om zo te weten te komen of de deuren geregeld worden geopend. Als dat niet het geval is, zijn de bewoners waarschijnlijk met vakantie en weten de inbrekers dat hun kans op succes groot is.

De politie waarschuwt ondanks de inbraakdaling in Velsen toch voor de takjestruc. Ook volle brievenbussen, gesloten gordijnen bij daglicht en huizen waarin ’s avonds geen verlichting brandt, kunnen de dadendrang bij inbrekers vergroten. Vakantiegangers wordt daarom op het hart gedrukt ontvangen post regelmatig door buren of vrienden te laten weghalen. Het kan eveneens handig zijn om iemand te vragen de tuin te onderhouden. Inwoners van Velsen en andere IJmonders doen er sowieso ook goed aan een tijdschakelaar op lampen in hun huis te zetten.

De voormalige politiechef Marijn Putman stelde begin dit jaar in deze krant al dat de intensieve bestrijding van woninginbraken in de hele IJmond vruchten afwerpt. Inbrekers sloegen in 2015 weliswaar meer dan 600 keer toe, maar het aantal aangiften lag volgens Putman slechts iets hoger dan in 2014. ,,In de strijd tegen inbrekers hebben wij de hulp nodig van burgers’’, aldus de politiechef destijds. ,,Als alerte buurtbewoners via 112 de politie inseinen, kan onze heterdaadkracht toenemen en vergroot dat uiteindelijk de kans dat woninginbrekers worden gepakt.’’

In 2015 werden in Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest in totaal 38 woninginbrekers op heterdaad betrapt. Daarnaast konden nog eens twintig andere inbraakverdachten worden gearresteerd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.