Vervlochten met de Hoogovens

Pieter van Hove
IJmuiden

Een leven dat nauw vervlecht was met de geschiedenis van het IJmuidense staalbedrijf Hoogovens, later Corus en tegenwoordig Tata Steel. Een man zonder wie de staalonderneming er tegenwoordig heel anders zou hebben uitgezien.

De vrijdag op 84-jarige leeftijd overleden ex-bestuursvoorzitter Olivier Henri Aurel van Royen heeft tijdens zijn werkzaam bestaan een aantal keren het voortbestaan van de IJmuidens staalfabrieken gered. De eerste keer in 1992 wanneer het concern 2600 arbeidsplaatsen moet schrappen.

Snij-operatie

De snij-operatie, beter bekend als het Extra Maatregelen Pakket, moest toentertijd 300 miljoen gulden opleveren. ’De zwaarste en moeilijkste beslissing ooit genomen’, typeerde Van Royen destijds het besluit. Ook op een later stadium, Van Royen is dan al niet meer actief binnen het bedrijf, blijkt zijn invloed van doorslaggevende betekenis te zijn geweest.

We schrijven dan de jaren rond de millenniumwisseling. Hoogovens is gefuseerd met Britsh Steel en het samengaan is geen succes. De meeste Nederlanders verdwijnen uit de concerntop en ook de meermetalenstrategie van Hoogovens werd losgelaten. Corus Nederland is winstgevend, terwijl de Britse tak zware verliezen lijdt. Het onderlinge wantrouwen bereikt een maximum wanneer de Nederlandse commissarissen protesteren tegen de voorgenomen verkoop van de aluminiumdivisie om de Engelse verliezen te compenseren.

Berndsen

Onder aanvoering van de Nederlandse president-commissaris Leo Berndsen, ex-topman van Nedlloyd, weet de Raad van Commissaris voor de Ondernemingskamer dit te voorkomen. Berndsen is door Van Royen als president-commissaris naar voren geschoven, zo blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant. Waarom komt Van Royen’s voorliefde voor Hoogoven vandaan? De bestuursvoorzitter gaf destijds in deze krant het antwoord: ,,Ik vond Hoogovens verreweg de leukste onderneming. Het staalmaken - een oerproces - fascineerde me. Net als het walsen. Meer dan ijsjes of waspoeder maken.’’

Zelf noemde hij in zijn afscheidsinterview de grote politieke staking van 1973 als dieptepunt. En over de economische crisis van die tijd: ,,We zijn gelukkig goed in omhoog krabbelen. Dat hebben we vaak genoeg bewezen."

pieter van hove

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.