Vrijgesproken IJmuidense ’hennepkweker’ komt voor Hof

© Archieffoto ANP

Carlo Nijveen
Amsterdam/IJmuiden

Een 56-jarige IJmuidenaar die twee jaar geleden door de rechtbank in Haarlem werd vrijgesproken van het kweken van hennep en stroomdiefstal komt toch weer in de beklaagdenbank te zitten.

Het Amsterdamse gerechtshof zal zich dinsdag over de beroepszaak rond de man buigen.

Politiemensen stuitten op 21 augustus 2012 in een schuur aan de IJmuiderstraatweg in IJmuiden op een hennepkwekerij. De speurders telden daar in totaal 965 hennepplanten en een aanzienlijke hoeveelheid geknipte henneptoppen. Vier verdachten werden opgepakt. De IJmuidenaar, eigenaar van de schuur, ontkende van meet af aan. Hij stelde dat hij het pand verhuurde aan een bouwbedrijf. In de schuur bleek ook illegaal elektriciteit te zijn afgetapt. Energieleverancier Liander kwam met een schadeclaim van meer dan 13.000 euro.

Rond het pand hing al langere tijd een duidelijke wietlucht, stelde de Haarlemse rechtbank. Dit duidde er volgens de magistraten op dat de IJmuidenaar ’op enigerlei wijze’ betrokken was geweest bij de hennepkwekerij. Maar het betekende volgens hen niet dat onomstotelijk vaststond dat hij (als medeplichtige) daadwerkelijk in de fout was gegaan. Daarom ging de man destijds vrijuit.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.