Geen mbo-studenten in toren van Breezicht

Marieke de Kok
IJmuiden

Er komen toch geen mbo-studenten te wonen in de toren van Breezicht. Het plan blijkt namelijk te duur.

Vorig jaar opperde de Maritieme Academie en Zorgbalans het plan om van de toren een studentenhuis te maken. Samen met Woningbedrijf Velsen werd onderzocht wat er mogelijk is. Uit het onderzoek blijkt nu dat de kosten voor de nodige aanpassingen van het gebouw, in combinatie met de huur die de studenten kunnen betalen, een groot tekort opleveren, melden de drie.

Zorgbalans blijft het pand voorlopig gebruiken voor zorg. Op de begane grond en de eerste drie verdiepingen van Breezicht blijft de zorgorganisatie negentig oudere bewoners huisvesten. Op de verdiepingen daarboven blijven de huidige bewoners wonen. ,,De vrijkomende woningen worden ingezet voor ouderen die tijdelijk opvang nodig hebben. Hier blijkt veel vraag naar. Op deze manier kan de woontoren nog een plek bieden aan ouderen die in verschillende mate zorg nodig hebben’’, laat een woordvoerder van Zorgbalans weten.

Tijdelijk

Deze oplossing is echter tijdelijk. Er is steeds minder vraag naar een plek in een woonzorgcentrum omdat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen en daarom zoekt Zorgbalans naar een ’alternatieve bestemming’ voor de toren.

’Teleurgesteld’

De Maritieme Academie is teleurgesteld dat het plan onhaalbaar blijkt. De school zoekt een plek waar vijftig tot zeventig studenten kunnen wonen. Sommigen wonen - in groepjes - in een eengezinswoning, anderen wonen bij het Maritieme College in. Maar een echt internaat waar alle studenten begeleid kunnen wonen, blijft een droom van de mbo-school. Directeur Arjan Nieuwenhuizen ’houdt oren en ogen open’. Voor hem was de toren van Breezicht een prachtige optie, vooral vanwege de locatie, dichtbij het schoolgebouw.

Op dit moment heeft de school twaalf eengezinswoningen in gebruik waar elk vier studenten wonen. Ze krijgen begeleiding van leerkrachten die ze helpen met zelfstandig wonen. Er wonen ook enkele mbo’ers in het internaat van het Maritiem College (vmbo) aan de Briniostraat. In dat geval gaat het om eerstejaars.

Voor groepen internationale studenten worden sporadisch ook huurwoningen geregeld. Het liefst zou Nieuwenhuizen al die studenten op één plek huisvesten, maar zelf iets bouwen is geen optie. Daarvoor is financiering nodig en die is er niet. Studenten kunnen qua huur ook niet de hoofdprijs betalen omdat hun huisvesting niet gesubsidieerd wordt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.