Havengebied IJmuiden is wereld op zich

Overzicht vanaf een hektrawler van Parlevliet en Van der Plas. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Overzicht vanaf een hektrawler van Parlevliet en Van der Plas. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

 Werkzaamheden bij Breman IJmuiden. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Werkzaamheden bij Breman IJmuiden. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Een van de vriesvemen van Kloosterboer IJmuiden. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Een van de vriesvemen van Kloosterboer IJmuiden. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Scholletjes in het gelid op de lopende band van Bertus Dekker. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Scholletjes in het gelid op de lopende band van Bertus Dekker. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Werken aan de gangwawy voor de cruiseterminal. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Werken aan de gangwawy voor de cruiseterminal. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

1 / 5
Saskia Knegtering
IJmuiden

Zeehaven IJmuiden N.V. bestond donderdag precies 25 jaar. Een mijlpaal waar bij is stilgestaan tijdens een bijeenkomst in de Felison Cruise Terminal in de IJmondhaven.

Wat heeft IJmuiden met de haven? Eigenlijk een overbodige vraag. Want zonder haven geen IJmuiden. Met dank overigens aan de vissers die na de opening van het Noordzeekanaal (1876) bij slecht weer schuilen aan de binnenkant van de pieren van het Noordzeekanaal. Daar ontstaat ten slotte een handel in vis. De overheid wil dat regulieren en voilà, de Vissershaven is een feit.

Later komt daar de Haringhaven bij en weer veel later de IJmondhaven.

Mogelijkheden

Maar daarmee is nog steeds de beginvraag niet beantwoord: Wat heeft IJmuiden (en ook de directe omgeving) nou eigenlijk met de haven? Kijk maar eens 's avonds thuis door de ramen bij de mensen thuis. Hoeveel schilderijen met bootjes erop er wel niet aan de muur hangen. Geen échte IJmuidense familie, of iemand is er wel werkzaam in de haven. Niet alleen in de visserij. Maar ook in sectoren als de offshore, de cruisevaart, de passagiersdienst, de windenergie. Noem maar op. Wat dat betreft heeft de haven van IJmuiden, sinds 25 jaar onder leiding van Zeehaven IJmuiden NV., zich ontwikkeld tot een haven met allerlei mogelijkheden. In vakjargon: een multipurpose haven.

Maak maar eens een rondje in de haven. En welke rechtgeaarde IJmuidenaar of maritieme liefhebber doet dat niet? Ruik de zilte geur van het zeewater en van de visserij, de geuren van olie en teer. Het geschreeuw van de zeemeeuwen. Het gestamp van de machinekamers. Het zal de vaste havenbezoeker ongetwijfeld zijn opvallen dat behalve de traditionele vissersschepen (zoals de kotters) in de loop der jaren veel meer typen vaartuigen een plekje hebben gevonden aan de kade. Wat te denken van de hektrawlers die de diepzeevis gevroren en al aanvoeren? Of koelschepen die de pakken vis verder transporteren?

Dan de bevoorradingsschepen voor de olieplatforms op de Noordzee, de zogeheten suppliers. Sinds een aantal jaren zijn er ook schepen voor de reparatie en onderhoud van windmolenparken in de vaart. Veel ervan hebben IJmuiden als uitvalbasis.

Havenmentaliteit

Het havengebied van IJmuiden is een wereld op zich. Een wereld die 24 uur per dag doorgaat. Vanwege het 25-jarig bestaan van Zeehaven IJmuiden NV besteedden wij aandacht aan ondernemingen binnen het havengebied, uiteenlopend van rederij DFDS Seaways tot aggregatenbouwer Zwart IJmuiden. Met elke keer de vraag: hoe hebben jullie je kunnen ontwikkelen binnen het gebied van Zeehaven IJmuiden? En wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst?

Elke keer werd ik bij het maken van de reportages getroffen door die typische havenmentaliteit: gewoon doorgaan, het werk moet af. Rangen en standen tellen niet. Dan maakt het niet uit dat je als als directeur zelf 's ochtends om acht uur op de vorkheftruck zit. Of dat je als leidinggevende smerige handen krijgt bij het verwisselen van een machine-onderdeel. Da's niet erg. De IJmuidense haven gaat door. Een eigen wereld, maar tegelijkertijd ook een onmisbaar onderdeel van IJmuiden. Sterker nog: de bakermat van IJmuiden. Want met scheepjes is het ooit begonnen.

Boek

Tijdens de viering was ook de presentatie van het boek 'Zeehaven Ijmuiden N.V., De haven van 1873 tot nu' met onder andere verhalen die eerder in deze krant hebben gestaan. Vandaag een terugblik op de serie. Het boek is verkrijgbaar bij The Read Shop in IJmuiden en boekhandel Brederode in Santpoort-Noord. Kosten: 22,50 euro. ISBN: 9 789082 207002.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.