Explosieve groei zonnepanelen in Nederland

Zonnepanelen op het dak van de Arena. Foto ANP

Roel van Leeuwen
Vijfhuizen

,,De officiële cijfers worden pas in mei gepresenteerd, maar de zonne-energie branche denkt dat in 2013 net zoveel ’pv-capaciteit’ is geïnstalleerd als in alle voorgaande jaren. Dat stelt Rolf Heynen, organisator van ’Solar Solutions Internationaal’, de grootste vakbeurs van de Benelux, die volgende week wordt gehouden in Expo Haarlemmermeer.

Op Solar Solutions presenteren meer dan honderd bedrijven hun nieuwste producten. Ook zijn er op de ’Innovatie Boulevard’ innovaties te zien die ’de energiewereld op zijn kop gaan zetten’, zo kondigt de organisatie aan. Zo zijn er innovaties die moeten zorgen voor een verdubbeling van het rendement van zonnepanelen. Verder worden er tijdens de beurs diverse awards uitgereikt voor innovatie en marketing.

De primeurs bestaan onder meer uit zonnepanelen die niet alleen stroom opwekken, maar tegelijkertijd ook water verwarmen, dak geïntegreerde zonnepanelen, dunne-film zonnepanelen en diverse nieuwe montagesystemen. Mede-organisator Henriëtte Vrisekoop laat weten dat de beurs flink is gegroeid. ,,Nu zijn ook echt alle grote merken vertegenwoordigd op de beurs. De top 25 van Nederland staat hier.’’

Heynen stelt dat er in Nederland voor 700 MegaWatt aan geïnstalleerd pv-vermogen staat. ,,Daarvan is de helft vorig jaar gerealiseerd. en de verwachting is dat de enorme groei zich door zal zetten. Dat heeft te maken met het investeringsklimaat dat stabiel is. Dat is belangrijk voor de sector.’’ Uit een rondgang langs politieke partijen in de Tweede Kamer blijkt volgens Heynen dat eigenaren van zonnepanelen kunnen blijven salderen. Met andere woorden: wat er door een huishouden aan energie wordt opgewekt en wordt geleverd aan het net wordt verrekend met de stroom die het huishouden zelf verbruikt.

Nu is zonne-energie nog goed voor circa 0,5 procent van de elektriciteitsproductie in Nederland. Om dit te laten toenemen is het volgens Heynen belangrijk dat de overheid zorgt voor een stabiel investeringsklimaat en dat de markt innoveert. Heynen: ,,De productinnovaties in de markt gaan bijzonder hard. De markt zorgt continu voor lagere kosten en hogere efficiëntie per vierkante meter. Als je geld hebt, kun je beter panelen op het dak leggen dan het geld op je rekening laten staan."

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.