’Steeds meer animo voor zonnepaneel’

V.l.n.r.: Bestuurslid Ben Wouda, bewoner Arthur Visser en bestuurslid Joost Kok.

V.l.n.r.: Bestuurslid Ben Wouda, bewoner Arthur Visser en bestuurslid Joost Kok.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Hanin Ballan

,,Elke dag fiets ik dertig kilometer heen en weer naar mijn werk in Amsterdam”, benadrukt Santpoorter Arthur Visser (59) wanneer zijn acht nieuwe zonnepanelen geplaatst worden. ,,Maar wel op de racefiets, anders schiet het niet op”, lacht hij.

De bestuursleden van Energiek Velsen staan dinsdagochtend bij de milieubewuste Santpoorter voor de deur om voor de honderdste keer zonnepanelen te plaatsen. De coöperatie gaat lokaal te werk en helpt Velsenaren bij het aanschaffen van zonnepanelen. Ze maken het geïnteresseerden ’zo makkelijk mogelijk’. In totaal zijn er duizend stuks aan zonnepanelen in de gemeente Velsen. ,,Een mooie mijlpaal”, zegt Joost Kok, bestuurslid van Energiek Velsen, terwijl hij naar het dak kijkt.

Volgens Kok wordt de animo voor zonnepanelen steeds groter. Energiek Velsen bestaat sinds 2014 en inmiddels staat de teller op 250 leden. ,,Mensen zijn zich er steeds meer van bewust dat ze groene energie kunnen opwekken.”

Het bestuurslid verwachtte meer aanmeldingen uit Velserbroek dan de vijftien die er nu zijn. Daar zijn relatief gezien de minste plaatsingen. ,,Misschien zijn we daar nog niet bekend genoeg”, verklaart hij. Voor de rest is het aantal plaatsingen in Velsen redelijk verspreid. ,,Toch is het een interessante investering: in ongeveer acht jaar verdien je je zonnepanelen terug terwijl ze 25 jaar meegaan. Je maakt er dus winst mee”, aldus Kok. Bewoner Visser bevestigt: ,,Ik vind het een goede zaak om geld te steken in energiebesparing. Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste zonnepanelen. Ik heb er altijd al meer gewild en met mijn platte dak kan ik ze plaatsen hoe ik wil.”

Het komende jaar wil Energiek Velsen investeren in nieuwe projecten. Ze willen onder meer een groot dak beschikbaar stellen op een centraal punt. Zo’n dak ’met bijvoorbeeld 250 panelen’ moet aantrekkelijk zijn voor bewoners die hun panelen niet kwijt kunnen. Zowel voor Velsenaren die al panelen hebben, als mensen die geen geschikt dak hebben. Ook voor bedrijven moet deze optie uitnodigend zijn.

Het bestuurslid ziet de toekomst met duurzame energie positief in. ,,Honderd plaatsingen in Velsen is veel. Op naar de duizend, wat mij betreft”, jubelt hij.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.