Claim in de maak bij ontuchtzaak rond leraar Zwemschool Spaarnwoude

Carlo Nijveen
Velsen

Jacob V., beschuldigd van ontucht met vijfentwintig leerlingen van Zwemschool Spaarnwoude in Velsen-Zuid, hangen hoogstwaarschijnlijk ook schadeclaims van slachtoffers boven het hoofd.

De moeder van een van de kinderen die door V. onzedelijk zouden zijn betast, heeft inmiddels de Velsense letseladvocaat Bas Baljet in de arm genomen. Baljet staat haar vooruitlopend op de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 28-jarige zwemleraar uit Soest juridisch bij.

De advocaat wil verder nog niet op de Velsense ontuchtaffaire ingaan. Maar hij wijst erop dat geweldslachtoffers meer kans maken op de uitbetaling van een schadevergoeding wanneer hun claim door een strafrechter wordt behandeld.

Baljet: ,,Die rechter kan namelijk extra cel in het vooruitzicht stellen wanneer een aangeklaagde niet wil betalen. Op die manier wordt er dus grotere druk uitgeoefend. Daarnaast is er een regeling geweldsmisdrijven. Waarbij justitie als dat nodig is een vergoeding voorschiet en deze later op de aangeklaagde kan verhalen. Het slachtoffer zelf hoeft dan niet lang op geld te wachten.’’

Wanneer de strafzaak tegen Jacob V. echt begint, is onduidelijk. De zweminstructeur, die sinds 10 maart van dit jaar vastzit, moet nog uitgebreid worden verhoord. Zo bleek deze week tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Haarlem.

V.’s advocaat Xander Sijmons wil dat de reclassering gaat onderzoeken of hij in afwachting van het proces op vrije voeten kan worden gesteld. De man zou dan wel onder elektronisch toezicht kunnen komen te staan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.