’Verkrachter’ gaat vrijuit

Marieke de Kok
Haarlem/Santpoort-Noord

De 21-jarige man uit het Utrechtse Benschop die werd verdacht van verkrachting van een 14-jarig meisje op het terrein van jeugdzorginstelling OCK Het Spalier in Santpoort-Noord, is donderdagmiddag door de rechtbank in Haarlem daarvan vrijgesproken.

Hij is wel veroordeeld voor seks met een minderjarige en moet daarvoor 60 uur werken. Het meisje uit Haarlem deed aangifte, omdat zij 29 juni nabij Het Spalier zou zijn gedwongen tot seks. Volgens de man was er sprake van vrijwillige seks, waartoe het meisje het initiatief zou hebben genomen.

De rechters hebben niet de overtuiging gekregen dat het meisje inderdaad is verkracht. Ze baseren zich op 2 minuten aan geluids- en beeldopnamen van het incident. Daarop is te horen dat het meisje vraagt: ,,Waarom doe je dit? Het is tegen mijn wil.’’ Volgens de rechtbank slaat die uitspraak echter niet op de seks, maar op de ruzie die na afloop ontstond. De rechtbank vindt wel dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht met een minderjarig meisje. Hoewel de man ervan uitging dat ze een liefdesrelatie aan het opbouwen waren, had hij zich toch moeten realiseren dat het meisje te jong was voor seks, zo menen de rechters. Tegen de man was 2 jaar celstraf geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Het meisje diende 2 weken geleden een forse schadeclaim in voor de psychische gevolgen van het incident. De rechtbank heeft die claim afgewezen, omdat ze de verkrachting niet bewezen vindt.

Het meisje reageerde na afloop woedend. Volgens haar klopt de redenering van de rechters van geen kanten. ,,Het zijn gewoon domme mensen’’, zo zei ze bitter.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.