Negen jaar cel voor fatale steekpartij IJmuiden

2017: sporenonderzoek in Betelgeuzestraat IJmuiden.
© Archief
Haarlem

De 20-jarige Ergin Y. uit IJmuiden heeft voor het doden van de 18-jarige Turkse Haarlemmer Kemal Budak negen jaar cel opgelegd gekregen.

Y. is door de rechtbank in Haarlem ook veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling van een vriend van het slachtoffer.

Lees ook: Negen jaar cel geëist tegen verdachte van fatale steekpartij in IJmuiden

De IJmuidenaar pikte het niet dat zijn zus een verhouding had met de 18-jarige Haarlemmer.

Tijdens een ruzie in de IJmuidense Betelgeuzestraat stak hij de geliefde van z’n zus twaalf keer met een mes in de buik, borst en rug. De steekpartij werd de jonge Haarlemmer fataal.

De rechtbank vindt dat Y. de ouders van het slachtoffer onherstelbaar leed heeft bezorgd door hun zoon te doden.

Lees ook: Bloedsporen IJmuiden mogelijk te maken met dode man Haarlem [video]

,,Hun leven is voorgoed veranderd’’, stelt de rechtbank in Haarlem in het vonnis. Hij moet hen 24.777 euro smartengeld betalen en 12.000 euro aan onkosten. Het andere slachtoffer krijgt 1500 euro smartengeld.

Of Y. daadwerkelijk jarenlang komt vast te zitten en de schade zal vergoeden, is nog de vraag. Hij zit in Turkije. De rechtbank rekent het Y. zwaar aan dat hij daarheen vluchtte na zijn daad.

Hij deed dit met hulp van zijn ouders. De IJmuidenaar neemt daardoor geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en onttrok zich aan de Nederlandse autoriteiten, aldus de rechtbank. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.