Wending in zaak bijtende buldog

Carlo Nijveen
Santpoort-Zuid

De Engelse buldog Dirk - in beslag genomen na een bijtincident in het Burgemeester Rijkenspark in Santpoort-Zuid - kan binnenkort zeer waarschijnlijk terug naar zijn eigenaar. Maar het openbaar ministerie heeft dinsdag in de rechtbank in Haarlem wel geëist dat de viervoeter dan voorlopig alleen aangelijnd en gemuilkorfd de straat op mag.

De jonge buldog ging begin mei een vijfjarig meisje te lijf. Het slachtoffer liep onder meer gezichtsletsel op. Ook haar grootmoeder raakte gewond, omdat de vrouw zich tussen de hond en het meisje zou hebben geworpen om haar kleinkind te beschermen.

Het OM liet de buldog kort na het voorval door de politie ophalen en wilde het dier na een gedragstest niet meer aan de eigenaar teruggeven. De test zou namelijk duidelijk hebben gemaakt dat Dirk als gevaarlijk moet worden gezien.

Dirks baas, woonachtig in Haarlem, legde zich niet neer bij de beslissing van het OM en nam juridische stappen. Met succes. Want de rechter ging twee weken geleden akkoord met haar verzoek om Dirk opnieuw te laten testen.

De Engelse buldog blijkt wel degelijk opnieuw op te voeden, heeft Annette Koome van Stichting Hond in nood na een korte training geconstateerd. Koome werkt nauw samen met gedragscentrum Martin Gaus in Lelystad.

Filmpjes

Na het zien van een compilatie van filmpjes die tijdens de training van Dirk werden gemaakt, is het openbaar ministerie van mening veranderd.

De hond hoeft wat het OM betreft niet meer te worden gedood en kan ook wat de officier van justitie betreft terug naar huis. Maar dan dus wel met een (tijdelijk) aanlijn- en muilkorfgebod, uit veiligheidsoverwegingen.

Om Dirks stressbestendigheid te testen, heeft trainer Koome van Hond in Nood de buldog in haar centrum onder anderen met kinderen geconfronteerd die op de viervoeter toeliepen en daarbij met opzet hard gilden.

Aanvaller

Ook kreeg Dirk van doen met een volwassen ’aanvaller’ die slaande bewegingen naar hem maakte. De stevig gebouwde buldog oogt op de beelden nieuwsgierig, maar niet agressief.

De rechter beslist binnen twee weken of Dirk en z’n eigenaar daadwerkelijk worden herenigd, al dan niet onder voorwaarden. De Haarlemse hondenbezitter dreigt overigens strafrechtelijk wel te worden vervolgd, wegens nalatigheid bij de wandeling met de buldog in het park.

Het OM is van plan de vrouw aan te klagen, maar heeft volgens de officier van justitie de knoop nog niet doorgehakt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.