’Ik wilde zo graag bij koor Together horen’

Evelien Engele
IJmuiden

„Ik vind jullie zo geweldig, mag ik bij het koor?” Carla Zwart was verkocht toen ze het IJmuidense koor Together voor het eerst zag optreden. Ondertussen zingt ze alweer een paar maanden bij het koor voor mensen met en zonder beperking.

„Toen ik voor het eerst naar een repetitie kwam, wisten de koorleden nog: jij bent toch de vrouw die bij ons wilde horen? Ja, dat was ik. Ik had ze drie jaar geleden eens op het Havenfestival in IJmuiden gehoord. Later kwam ik ze nog een paar keer tegen. Elke keer weer vond ik het koor zo enthousiast en stralend over komen. Dan dacht ik: daar wil ik ook staan.”

Nu, in de zomervakantie ligt het zingen even stil, maar straks start het seizoen weer voor de ongeveer 25 zangers die wekelijks in buurtcentrum De Dwarsligger repeteren. Zwart heeft eerder in andere koren gezongen, maar juist dit koor spreekt haar aan. „Op andere koren had je wel eens van die clubjes en werd er over elkaar gekletst. Hier is de sfeer gemoedelijk. De mensen zijn zo puur en vrolijk. Het is altijd lachen geblazen. Sommigen hebben het hart op de tong, zijn heel direct en eerlijk. Eerlijk toegegeven zit je daar niet altijd op te wachten, maar ja, dan is het maar gezegd.”

De wekelijkse repetitie is voor velen een momentje waarnaar uitgekeken wordt. „Er is een groot samen-gevoel. Mensen hebben elkaar na een week weer veel te vertellen.” Ondanks het hoge gezelligheidsgehalte, blijft zingen een serieuze zaak. Twee begeleiders, die tevens voor de gitaarmuziek zorgen, zorgen dat er met aandacht gezongen wordt. Er wordt voornamelijk Nederlandstalig en oud-Hollandse liedjes geoefend.

Niet alleen voor hun eigen plezier, bij gelegenheden wordt er ook opgetreden. Haar ervaring als verslaggever kan ze nog steeds goed gebruiken. Als er een optreden aan komt, hoor ik al gauw: Zeg Carla, kan jij even een persbericht voor ons schrijven? Natuurlijk doe ik dat.” Net zoals vele andere koren, kan ook Together nieuwe zangstemmen gebruiken. Velsenaren van alle leeftijden zijn welkom zich bij het koor te voegen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.