Column: Uit de kast

Susanne Moerkerk

Bijna elke dag kom ik uit de kast.

De ene keer heel expliciet, in een gesprek waarin ik uitspreek dat ik op vrouwen val. Een andere keer ’gebeurt het gewoon’ bijvoorbeeld omdat ik hand in hand met mijn vrouw over straat loop.

Inmiddels denk ik er amper nog over na, maar dat was jaren terug wel anders. Als puber had ik altijd de angst om afgewezen te worden om wie ik in werkelijkheid was.

Mijn beste vriendinnetje vertelde ik het daarom zo’n beetje als laatste, bang dat ze me niet meer wilde kennen. Iets waar ze, heel terecht, teleurgesteld over was.

Ze had me willen helpen in moeilijke momenten die ik had bij het uit de kast komen, mee willen denken in hoe ik dit het beste aan kon pakken.

Vandaag, 11 oktober, is er wereldwijd aandacht voor het moment van de ’coming out’ – het uit de kast komen. En vooral bij het feit dat mensen niet een keer maar heel vaak over die drempel moeten.

Misschien is het een idee om vandaag deze internationale Coming out-dag een extra dimensie te geven. Vertel vandaag iemand in je omgeving iets dat de ander nog niet wist.

Het hoeft niet groot te zijn, bijvoorbeeld ’als ik alleen ben, eet ik een heel pak koekjes leeg’, maar doe het. En stap vandaag, samen met velen die dat dagelijks doen, eens uit de kast.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.