Commentaar: Onveilig strand

Evelien Engele
IJmuiden aan Zee

Als strandbezoeker moet je jezelf de vraag stellen of je nog wel naar het IJmuiderstrand wilt nu de veiligheid in het geding is. Helemaal als je jonge kinderen hebt. Niet dat het aan de inzet van de IJmuider Reddingsbrigade ligt. Nee, integendeel.

De bevlogenheid spat van deze grote groep vrijwilligers die levensreddend werk verricht af. Maar een reddingspost waarbij het zicht ontnomen wordt door een almaar groeiend duin is een hachelijke zaak.

Natuurlijk is de beschermstatus van Natura 2000 een goede zaak te noemen voor behoud van een veelkleurig flora en fauna. Maar wanneer een stukje duin - dat nota bene kunstmatig is aangelegd - belangrijker is dan de veiligheid, gaat er toch iets mis.

(Lees hier: Zicht IJmuider Reddingsbrigade is niet op korte termijn verbeterd)

Het met het blote oog scannen van het strand om snel te zien of er iets opmerkelijks is, is niet meer aan de orde. Twee camera’s moeten ervoor zorgen dat er in- en uitgezoomd kan worden op spelende kinderen en surfende badgasten.

Maar het in- en uitzoomen en opnieuw lokaliseren en kost tijd. Te veel tijd, waardoor andere stukken strand tijdelijk ongezien blijven. En elke seconde telt.

De gemeente kijkt niet weg, maar vooruit. Heel ver vooruit zelfs want de Kustvisie gloort aan de horizon. Op zijn vroegst start in 2020 de bouw bij het strand, met mógelijk een nieuwe locatie voor de reddingbrigade.

Voor de hand ligt het dat het met alle vergunningen die verkregen moeten worden en alle bijbehorende bezwaarprocedures, het nog veel langer gaat duren voordat er een reddingsbrigadewaardige post is.

Ondertussen blijft het duin groeien en moet IJmuiden als onderdeel van Amsterdam Beach alleen maar meer strandbezoekers gaan trekken. Wat moet er gebeuren voordat er een tijdelijke oplossing komt en de reddingsbrigade vanaf een A-plek - in ieder geval vóór het duin - haar werk kan doen?

Ik hoop niets. Niemand wil immers de vraag voorgeschoteld krijgen of een verdrinking voorkomen had kunnen worden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.