Provincievlaggen Noord- en Zuid-Holland het onbekendst

Het percentage van de bewoners dat de juiste vlag aanwees.

Frans van den Berg
Haarlem

De provincievlaggen van Noord- en Zuid-Holland worden door de inwoners van die provincies nauwelijks herkend.

Dat blijkt uit de Kien Monitor Provincies, uitgevoerd door Kien onderzoek, onder ruim 1100 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Nederlanders uit alle provincies kregen twaalf vlaggen te zien, met de vraag de vlag te selecteren van de provincie waarin zij zelf wonen. Slechts 50% van hen wist de juiste vlag te selecteren.

Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland herkende zelfs maar 1 op de 5 respondenten de eigen vlag. 10% van de Noord-Hollanders koos in plaats daarvan voor de vlag van Zeeland, die er toch echt heel anders uit ziet.

Zuid-Holland

In Zuid-Holland gaat het met bijna 30% herkenning niet veel beter. In deze provincie is de verwarring met de vlag van Limburg groot, wat gezien de opvallende leeuw op beide vlaggen begrijpelijk is. Toch heeft men in Limburg minder moeite om dit onderscheid te maken. 80% van de Limburgers kiest de juiste vlag.

In de noordelijke provincies gaat het beter. In Groningen en Drenthe herkennen gemiddeld zo’n 9 van de 10 mensen de eigen provincievlag. Friesland spant de kroon met een score van 100%.

Ook in Zeeland heeft men geen moeite de eigen vlag eruit te pikken, 97% van de inwoners kiest de juiste.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.