Johannes Paulus II in recordtijd heilig

Johannes Paulus II

Ron Amesz
VATICAANSTAD

De Poolse paus Johannes Paulus II was al een paus van records en heeft er na zijn dood nog één aan toegevoegd. Hij wordt zondag, ruim 9 jaar na zijn dood, heilig verklaard. Dat is sneller dan welke paus ook. De heiligverklaring werd mogelijk, nadat paus Franciscus in juli 2013 bekend had gemaakt dat een tweede wonder op voorspraak van Johannes Paulus was erkend.

Groot was de verrassing, toen op 16 oktober 1978 bekend werd dat de kardinalen de 58-jarige Pool Karol Wojtyla, aartsbisschop van Krakau, tot paus hadden gekozen. Hij was de eerste niet-Italiaanse paus sinds de Utrechter Adrianus VI, die van 1522 tot zijn dood op 14 september 1523 de kerk leidde. Johannes Paulus zou ongekend lang paus blijven: bijna 26,5 jaar. Het was het op een na langste pontificaat sinds de apostel Petrus. Ook bezocht hij tijdens 104 reizen buiten Italië 129 landen en legde daarbij bijna 1,2 miljoen kilometer af.

Een van de landen die hij bezocht was, in mei 1985, Nederland. Het was geen succes. De paus slaagde er niet in zijn boodschap over te brengen en er waren rellen tegen het bezoek in Utrecht. Als ongewild neveneffect werden de tegenstellingen binnen de Nederlandse kerk aangewakkerd, mede doordat de bisschoppen kritische katholieken uit het programma hadden geweerd.

Johannes Paulus is een missionaire paus genoemd. Progressieve opvattingen over de economie paarde hij aan een behoudende visie in geloofszaken en op ethisch gebied. De paus kwam onvoorwaardelijk op voor de beschermwaardigheid van het menselijk leven en wees abortus, condoom- en pilgebruik en euthanasie in scherpe bewoordingen af. In het Westen nam hij een ’cultuur des doods’ waar.

Van groot belang is de paus voor zijn geboorteland Polen geweest, waar hij nog altijd zeer grote populariteit geniet. Door zijn eerste bezoek als paus aan Polen in 1979 en zijn steun aan de verboden vakbond Solidariteit heeft hij er onbetwistbaar toe bijgedragen dat het communisme in zijn land en andere Midden- en Oost-Europese landen verdween. Hij bezocht Polen acht keer.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.