’Minder politie-inzet bij thuiswedstrijden Telstar’

Milo Lambers
Velsen-Zuid

Politie, Justitie, gemeente en Telstar willen goed gedrag van supporters belonen. Er wordt gestreefd naar een vermindering van de inzet van politie bij thuiswedstrijden.

Burgemeester Frank Dales van Velsen, Telstar-directeur Pieter de Waard, officier van justitie Rienk Mud en politie-teamchef Marianne Dubbeld ondertekenden maandag een nieuwe overeenkomst met afspraken voor de komende twee seizoenen. Hierin staat onder andere dat de stewards van Telstar de eerste verantwoordelijkheid dragen bij thuiswedstrijden. ,,We streven er naar om zo min mogelijk politie in te zetten”, aldus burgemeester Dales.

,,Vorig seizoen was er bij drie wedstrijden geen politie aanwezig. Dit verliep goed. Supporters hebben hier niets van gemerkt”, aldus De Waard.

De afwezigheid van uniformen in het stadion bevordert volgens de partijen de sfeer. ,,Goed gedrag moet worden beloond”, aldus Dales. ,,Een voorbeeld hiervan is dat de gemeente Velsen een vergunning aan Telstar heeft verleend om alcohol te verkopen aan uitsupporters. De club is bezig om hier faciliteiten voor in te richten.”

Supportersgeweld

In de overeenkomst is ook vastgelegd hoe de partijen samenwerken om supportersgeweld tegen te gaan. Als Telstar signalen opvangt dat bepaalde personen iets van plan zijn, worden de partners ingelicht. Dubbeld: ,,In zo’n situatie voeren onze wijkagenten een stevig gesprek. Dit heeft vaak het gewenste effect.” Mocht het fout gaan, dan kan Telstar een stadionverbod opleggen. Dales geeft aan dat Velsen overweegt een stap verder te gaan: ,,We bekijken de optie om mensen met een stadionverbod op wedstrijddagen ook een gebiedsverbod te geven.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.